БАЊАЛУКА И ДАЉЕ БЕЗ БУЏЕТА: Маратонска седница градске скупштине није донела решење

С.М.

01. 04. 2021. у 11:03

ОДБОРНИЦИ Скупштине града Бањалука нису у среду након маратонске седнице усвојили Предлог буџета за 2021. годину у износу од 149,4 милиона КМ, јер је дошло до размимоилажења у ставовима скупштинске већине и градоначелника Драшка Станивуковића.

БАЊАЛУКА И ДАЉЕ БЕЗ БУЏЕТА: Маратонска седница градске скупштине није донела решење

Фото: А. Чавић

Спорни су били амандмани које птредложила већина на челу са СНСД. На крају на гласању од 31 одборника уздржано је било 17 одборника, 12 за, а један против. СНСД није тражио изјашњавање о амнадманима. Ипак већ данас најава нове рунде разговора на релацији скупштинска већина - градоначелник Станивуковић.

Упутили смо јутрос допис кабинету градоначелника Драшка Станивуковића да хитно одржимо састанак како би усагласили ставове и имали нови предлог буџета на ванредној седници Скупштине града, изјавио је данас Младен Илић, председник Скупштине града Бањалука.

Према његовим речима, има много простора да се измени буџет, те да је то мишљење већине.

 - Спремни смо да седнемо и разговарамо са свима. Планирано је да на ванредној седници буду две тачке дневног реда, и то су предлог буџета и извршење буџета. Потребан је договор свих страна и надам се да ће до тога доћи, циљ је да Бањалука има буџет и да се настави развијати - навео је Илић.

Драгослав Топић, шеф Клуба одборника СНСа у Скупштини града Бањалука, казао је да је скупштинска већина није за кршење Пословника.

 - Градоначелник се стално позива и говори да је легалиста и да поштује закон, а неће да испоштује амандмане које би већина усвојила, истакао је Топић.

Додао је да није видио жељу градоначелника да предложи другачије амандмане како би дошло до неког договора.

 - Он говори да су субота и недеља нерадне, а он сам прича да ради сваким даном. Такође, у недељу је сменио директора "Акване", тада је по њему недеља била изгледа радна, казао је Топић.

Истакао је да је циљ скупштинске већине да на јучерашњој седници нису одбили предлог буџета, јер у њему има неких сјајних ствари.

 - Ми смо само тражили да буџет иде на дораду, а нисмо га одбијали, и због тога смо и били уздржани, додао је Топић.

Невен Станић, шеф Клуба одборника Уједињене Српске, навео је да је градоначелник јуче и прекјуче покушао да опструише рад градског парламента, те да је то било мучно гледати.

 - Сваки од одборника има своје мишљење и свој став и на то се не може утицати.

Градоначелник покушава да се сукобљава Србин против Србина, те бањалучанин против бањалучанина. Уколико у седам дана не буде никаквог помака по овом питању, једино ће Станивуковић бити крив, закључио је Станић.

Фото: А. Чавић

 

Градоначелник Станивуковић је рекао након окончане седнице да Бањалука од нема буџет, и да ће о томе обавестити фирме које одржавају град, као и све друге кориснике градског буџета.

 - Неко очигледно игра игру која скупо кошта, а жртва свега су грађани, рекао је Станивуковић.

Он је навео и да је пре почетка седнице било 11 амандмана који нису испоштовали пословник и који су били изазовни за буџет, те нису могли бити усвојени у тој мери.

Фото: А. Чавић

 

 - Од 11 амандмана, за девет смо нашли могућност да их потпуно усвојимо, а два делимично, што сматрамо да је поштовање и једне и друге сране, рекао је Станивуковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)