ДА ЛИ ЖИВОТ У БАЊАЛУЦИ СТАЈЕ! Градоначелник Станивуковић и политички супротстављена скупштинска већина у клинчу

О. МАТАВУЉ

29. 03. 2021. у 08:12

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бањалуке Драшко Станивуковић (ПДП) и политички супротстављена скупштинска већина, окупљена око СНСД, додатно су заоштрили односе пред седницу Скупштине града на којој би се требало разматрати буџет за ову годину.

ДА ЛИ ЖИВОТ У БАЊАЛУЦИ СТАЈЕ! Градоначелник Станивуковић и политички супротстављена скупштинска већина у клинчу

Драгослав Топић / Фото скриншот

Клуб одборника СНСД, заједно с коалицијом коју чине УС, Демос, СП и независни кандидат Саша Чудић на предложени буџет уложили су амандмане за које градоначелник тврди да "заустављају живот у Бањалуци".

Амандманима је, између осталог, предложена једнократна помоћ здравственим радницима од по 500 КМ, подршка пронаталитетној политици по 500 КМ за сваку породиљу, али и одређену подршку привредницима, угоститељима погођеним рестриктивним мерама, затим пензионерима...

На конференцији за медије Станивуковић је рекао да предлози скупштинске већине представљају "економски егзодус и геноцид".

- Упозоравам грађане да, уколико већина то усвоји, Бањалука неће имати новца за кошење травњака, јавну расвету, изградњу нових путева, рад зимске службе. Замислите укида се милион КМ за јавну хигијену - рекао је Станивуковић.

Каже да је амандманима тражено скидање новца с фиксних компоненти, наглашавајући да су поједини предлози незаконити.

- Скинули су око 80 одсто средстава, а оставили 20 одсто да платимо оно што је већ утрошено у прва три месеца. Неке ставке се могу смањити, али за 10 одсто, али не како предлажу за 90 одсто - каже Станивуковић.

Сматра да одборници већине "амандманима желе да униште Драшка, али да у ствари уништавају град".

- Нека сутра својој деци објасне зашто ће град остати у мраку. Није ми јасно да неко има храбрости и смелости да то учини. То се граничи с лудошћу - тврди Станивуковић.

Шеф Клуба одборника СНСД Драгослав Топић, истакао је да су предложени амандмани од великог значаја за грађане.

- Нама се спочитава да ће Бањалука стати, да неће бити кошења траве, асфалтирања, крпљења рупа, али са републичког нивоа имамо јасну поруку да ће се укључити у решавање тих проблема и да ће сви путеви, који су били планирани, бити асфалтирани - рекао је Топић.

Тврди да је прича о томе како град стаје, само део Станивуковићевог несналажења.

- Градоначелник се понаша као дете када му узмете играчку - одмах се расплаче. Нисмо прекрајали цели буџет, у питању је само три одсто буџета, који износи 150 милиона КМ. Ишли смо са амандманима тешким око 6,5 милиона КМ. Градоначелнику смо оставили преко 145 милиона да с њима управља, али очигледно је да он то не зна - истакао је Топић.

Топић је позвао градоначелника да до 30. марта, до седнице Скупштине града, седне с представницима владајуће коалиције како би постигли договор о важним питањима.

ПОМОЋ ЗА ПОГОЂЕНЕ ПАНДЕМИЈОМ

ШЕФ клуба одборника УС Невен Станић каже да градоначелник три и по месеца одбија сарадњу са скупштинском већином и повлачи једностране потезе.

- Уместо да, када је примио амандмане, седне с нама да разговара он изађе пред медије да се жали. То није добар приступ. Свако би данас пружио подршку здравственим радницима у доба пандемије, такође и угоститељима, хотелијерима, онима који су највише погођени. Тражили смо да се та подршка уведе у буџет, али то није учињено - истакао је Станић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)