МЕШТАНИ СТРЕПЕ ОД ХЕМИКАЛИЈА: У напуштеној Фабрици уља "Биоил" код Добоја остало 30 тона хексана

Љ. ЂУРИЋ

23. 03. 2021. у 08:12

У ФАБРИЦИ јестивог уља "Биоил" у Которском код Добоја, коју су инвеститори пре две године изненада напустили, остало је 30 тона опасних хемикалија.

МЕШТАНИ СТРЕПЕ  ОД ХЕМИКАЛИЈА: У напуштеној Фабрици уља Биоил код Добоја остало 30 тона хексана

Фото Љ. Ђ.

Одбегли турски инвеститори, ипак, не одустају од напуштене фабрике, али их изгледа занима само опрема, па су недавно послали свог опуномоћеника, који је дошао да из круга фабрике извезе машине, што му је онемогућено.

Инвеститори турске групације ИЛЛА су 2015. започели градњу фабрике, која је пуштена у пробни рад 2016. године, а сунцокретово уље извожено је на страно тржиште. "Биоил" је, како кажу, уложио 15 милиона КМ у фабрику и имао амбициозне планове, јер су уз "Бимал" из Брчког били и једини произвођачи јестивог уља у БиХ.

ОБЕЗБЕЂЕЊЕ Фабрику чува само један радник, Фото Љ. Ђ.

Међутим, инвеститори из Турске су своју инвестицију градили на кредитима, па су код банака подигли вишемилионске износе. Представник Групације ИЛЛА, Исмет Озтуркмен се без најаве пре две године повукао, одневши за собом и документацију. Без посла је остало 60 радника, којима нису исплаћене четири плате, а остали су и дугови за комуналије и ускладиштене хемикалије. Формални власник фабрике постала је Зират банк из Сарајева, њихов кредитор.

Већ две године мештани Которског страхују због опасне запаљиве материје хексан, смештене у три резервоара, да би његовим евентуалним цурењем или експлозијом последице по животе грађана биле несагледиве.

- Ми смо најближи фабрици и страхујемо шта би се могло десити у случају какве незгоде, јер је фабрика са једним радником обезбеђења практично необезбеђена - кажу мештани Которског.

НЕКАДАШЊИ ПОГОН "ЕНТЕРИЈЕРА"

СПОРНИ погон је смештен у делу некадашње фабрике намештаја "Ентеријер", која је радила и током ратног периода, али је 2007. угашена и без посла су остала и послата на Биро рада 354 радника. У стечају фабрика је продата фирми ДМДЕ из Опшине Добој Исток (ФБиХ), која је део комплекса изнајмила за отварање трговачког центра, а део су купили турски привредници.

Которани су се за помоћ и захтевом за измештањем хексана обраћали властима у Добоју, које су их упутиле на Републичку управу за инспекцијске послове у Бањалуци. Њихови су инспектори за воде, хемикалије и биоциде још крајем 2018. контролисали фирму "Биоил". Тада је утврђено да су "одговорне и овлашћене особе напустиле БиХ", као и да је "комплетна документација однета" из фабрике.

Из Инспектората РС саопштено да у резервоарима који су намењени за складиштење хексана има течне материје, али нема података да ли је све хексан и у којој концентрацији.

Банка се није сматрала одговорном за ту ситуацију, јер су се код Суда прогласили заложником на машине, опрему, фабричку халу и земљиште, али не и за хемикалије.

- Након преговора банка је ипак преузела на себе обавезу да ангажује фирму која би хексан изместила, али је ангажована фирма до краја 2020. изместила само део материја, али не и хексан. Због пандемије те активности су стале, са чим се потенцијално угрожени мештани не слажу и захтевају да се тај проблем што хитније реши - рекла је портпаролка Републичке управе за инспекцијске послове Душанка Макивић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)