УКИНУТА ПРЕСУДА У ШОКАНТНОМ СЛУЧАЈУ ПЕДОФИЛИЈЕ: Ново суђење за злостављање четири сестре у Републици Српској

О.Матавуљ

22. 03. 2021. у 13:09

ВРХОВНИ суд Републике Српске укинуо је пресуду којом је Драган Б. (25) из Лакташа осуђен на 19 година затвора због обљубе над четири малолетне девојчице.

УКИНУТА ПРЕСУДА У ШОКАНТНОМ СЛУЧАЈУ ПЕДОФИЛИЈЕ: Ново суђење за злостављање четири сестре у Републици Српској

Фото: О. Матавуљ

Реч је најшокантнијем случају педофилије, икада откривеном у Српској, будући да су жртве четири сестре (2005., 2007., 2008. и 2013. годиште). Оптужени је љубавник њихове мајке М.Ј. (40), против које се води одвојени поступак због сумње да је пред кћеркама имала сексуалне односе с оптуженим. Међутим, оптужница против ње није подигнута.

У Врховном суду РС наводе да је пресуда укинута након што је судско веће уважило жалбу одбране, док тужилаштво није ни улагало жалбу.

- Првостепена пресуда је укинута и предмет је враћен Окружном суду у Бањалуци на ново суђење - рекла је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Бранилац оптуженог, адвокат Александар Јокић, жалбом је оспораво законитост доказа који су се односили на саслушање оштећене деце. Одбрана се жалила и на правну квалификацију кривичног дела и друго.

- Одбрана је током читавог поступка указивала на незаконитост доказа на којима се заснивала првостепена пресуда, што је овом одлуком Врховни суд РС и потврдио. У поновљеном поступку суд ће морати да исправи утврђене незаконитости, да пресуду заснује на законитим доказима и да цени све наводе одбране и то образложи - рекао је Јокић.

Због природе кривичног дела, те чињенице да је поступак био затворен за јавност, Јокић није желео да износи детаље о предмету и осталим наводима жалбе.

Укинутом пресудом Драган Б. је осуђен на јединствену казну од 19 година затвора због обљубе над три малолетнице, те друге полне радње са најмлађом девојчицом. Оглашен је кривим за три обљубе над дететом млађим од 15 година, другу полну радњу изједначену са обљубом и задовољене полних страсти пред дететом.

У оптужници се наводи да је Драган Б. био у љубавној вези са мајком жртава, те да је у одсуству оца деце свакодневно боравио у њиховој кући, помажући у пољопривредним радовима и слично. Злостављање се одвијало од фебруара 2019. до фебруара 2020. године када је, према оптужници, Драган Б. више пута имао сексуалне односе с девојчицама у својој, али и њиховој кући. У неколико наврата се то дешавало у време док је мајка жртава била у другој просторији куће.

У образложењу првостепене пресуде судија Пане Гаврић је наводио да је кривица доказана на основу признања оптуженог за једну од жртава, а за остале помоћу изјава сведока и других изведених доказа. Навео је и да је оптужени исказао упорност, те злоупотребио поверење деце и породице.

- То је неморално понашање које је изазвало згроженост комплетне месне заједнице и згражавање целокупне јавности - истакао је тада Гаврић.

Остаје у притвору

Овај шокантни случај злостављања деце откривен је у фебруару 2020. године, када је Драган Б. ухапшен заједно с мајком девојчица. Она је након саслушања пуштена на слободу, док се Драган Б. од тада налази у иза решетака. Иако је пресуда укинута оптуженом је притвор продужен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)