НАТО ОДГОВОРНА ЗА ТРОВАЊЕ ЦИВИЛА: Истрага против Алијансе за бомбардовање Сарајевско-романијске регије

С. МИШЉЕНОВИЋ

22. 03. 2021. у 08:15

НАКОН што се у Добоју покренула истрага о НАТО бомбардовању Републике Српске 1995. године истражни процес биће покренут и за сарајевско-романијску регију.

НАТО ОДГОВОРНА ЗА ТРОВАЊЕ ЦИВИЛА: Истрага против Алијансе за бомбардовање Сарајевско-романијске регије

Фото Општина Соколац

Тражиће се одговорност за смрт више стотина цивила, који су убијени директно у бомбардовању или су умрли пар година касније од тровања осиромашеним уранијумом који Алијанса бацала на то подручје, кажу саговорници "Новости".

Милован Цицко Бјелица, начелник Соколца каже да се већ више од годину дана припрема документација о последицама НАТО бомбардовања и убијање више од 1.000 цивила са Романије и српских делова Сарајева осиромашеним уранијумом.

- У процес истраге су укључени и многи доктори и стручњаци из Српске и Србије. На ту тему смо већ одржали јавне скупове.Људи умиру већ две деценије због тровања уранијумом који нам је бацио НАТО. По прикуљању свих доказа следи отварање истраге и тужба према НАТО. То ће бити врло брзо - каже Бјелица.

Бомбардовање Алијансе, Фото РТРС

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева каже да се прича о бомбардовању РС од стране НАТО мора отворити пред правосуђем, али и у свим институцијама РС и БиХ.

Он истиче да НАТО мора одговарати за смрт више стотина људи, који су погинули директно у бомбардовању или у миру од рака због тровања осиромашеним уранијумом.

- Више од 300 Срба са подручја Општине Хаџићи где су бацане НАТО бомбе је умрло након рата од рака. Људи су напустили Хаџиће и избегли у Братунац где су скончавали од последица тровања уранијумом. Ово је само један од примера последица НАТО бомбардовања - истиче Ћосић.

БАЧЕНО 10.000 ТОНА ЕКСПЛОЗИВА!

НАТО бомбардовање Републике Српске трајало је од 30. августа до 14. септембра 1995. године и директно је страдало више од 100 цивила. На положаје Војске РС НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од чега 708 вођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона.

Он истиче да је највише НАТО бомби те 1995. бачено на Романију, Соколац, Пале и садашње подручје града Источно Сарајево, а некадашње Српско Сарајево.

- О последицама НАТО бомбардовања и масовног тровања народа мора се разговарати и у Парламенту БиХ. У пола БиХ имамо последице умирања због тровања уранијумом. Бошњаци морају знати какве је последице НАТО оставио иза себе и онда нек размисле о чланству у НАТО - истиче Ћосић и додаје да ће пружити сву могућу помоћ да се истина о НАТО бомбардовању покрене.

Директорка соколачког Дома здравља, педијатар др Адријана Станар каже да је у читавој РС у последње време приметно повећан број оболелих од карцинома.

- До тих података здравствени радници дошли су водећи регистре последњих 13 година.

Постоје индиције да се ти подаци доводе у везу са дешавањима на простору РС и БиХ током деведесетих година и могу бити последица бомбардовања уранијумом. До 1992. на Соколцу је било до пет оболелих од малигнома годишње, а сада се та бројка пење и до 300 - каже др Станар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)