СПОМЕНКО НА ВЕЧНОЈ СТРАЖИ: Парастос најмлађем борцу Војске Српске

Novosti online

20. 03. 2021. у 08:08

СВЕШТЕНСТВО Архијерејског намјесништва добојског служиће данас парастос за најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске Споменка Гостића, који је погинуо 20. марта 1993. године на Озрену.

СПОМЕНКО НА ВЕЧНОЈ СТРАЖИ: Парастос најмлађем борцу Војске Српске

Фото: Принтскрин

Парастос ће бити служен код Споменкове бисте у порти Храма Рођења Пресвете Богородице, након литургије. 

Споменко Гостић је рођен 15. августа 1978. у Добоју. По избијању рата живео је са мајком Миленом у селу Јовићи надомак Маглаја, које је било окружено насељима са већинским муслиманским становништвом, па се убрзо нашло на првој линији фронта. Током априла Гостићу је умрла мајка, па је остао да живи са баком, која је септембра 1992. године погинула у гранатирању села од такозване Армије Републике БиХ.

Споменко се пријављује у Војску Републике Српске, где је у почетку био курир, да би потом био пребачен на развожење хране борцима на првим линијама фронта. Обављајући поверене му задатке, једном приликом је са коњском запрегом упао у минско поље, при чему су коњи страдали, а он је био лакше повређен, а након тог рањавања, још је једном био лакше рањен. У марту 1993, током гранатирања положаја српске војске, пет војника је погинуло, а Гостић је тешко рањен - умро је 20. марта 1993. у Јовићима на Озрену, а сахрањен је са страдалим саборцима на сеоском гробљу.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

НА ПРЕЛЕПОЈ ЕГЕЈСКОЈ ОБАЛИ: Ексклузиван хотел са одличном услугом, врло специфичан по томе што је смештен на сопствено полуострво