НОСИЛИ СУ И КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА ПРЕМИНУЛИХ: Сећање на 25. година од егзодуса Срба, венци за 958 погинулих из Сарајева (ФОТО)

Р. МИЛОВИЋ

16. 03. 2021. у 19:50

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Републике Српске, на Сокоцу је парастосом и полагањем венаца и цвећа на војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ обележено сећање на 25 година од егзодуса Срба из бивших шест општина око Сарајева, које су држали под својом контролом све до Дејтона“.

НОСИЛИ СУ И КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА ПРЕМИНУЛИХ: Сећање на 25. година од егзодуса Срба, венци за 958 погинулих из Сарајева (ФОТО)

Фото: Р. Миловић

Након тога, напуштајући Сарајево са собом су понели и сандуке са мртвим сродницима и саборцима и поново их сахранили на Сокоцу.

- За одбрану ових простора живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, а на Сокоцу сахрањено близу 1.000 бораца. За српски и други народ је Република Српска једини залог опстанка на овим просторима, због чега је потребно све урадити, да би је сачували - рекао је Вишковић.

Након полагања венаца и цвећа на Централни крст у „Малом Зејтинлику“, дело аутора Бранислава Шаровића, организована је посета и манастиру Свети Георгије на Равној Романији, где су уместо фресака, на зидовима исписана имена 4.000 погинулих Срба са Сокоца, од Солунског до рата у БиХ.

О напуштању 120.000 Срба са својих огњишта у Сарајеву, Грбавици, Илиџи, Илијашу, Хаџићима и Вогошћи, у егзодусу током марта 1946. године, више говора ће бити на свечаној академији у Источном Новом Сарајеву, којој ће предходити изложба фотографија Одбрана-Егзодус-Опстанак.

Та болна сеоба, настала након „Дејтона“, у којем је до тада српска територија у и око Сарајева, припала Федерацији БиХ, обележио је вишедневни „конвој туге“, шибан ветром и снегом, од Сарајева преко Грбавице, Враца, Пала, Требевића до Романије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)