СРБИЈАГАС И ГАС-РЕС ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ: Гради се нова источна интерконекција Републике Српске и Србије

Новости онлине

16. 03. 2021. у 15:15

У БАЊА Луци је данас потписан Споразум о изградњи гасовода „Нова источна интерконекција Републике Српске/БиХ и Републике Србије“ између Јавног предузећа „Србијагас“ и предузећа „ГАС-РЕС“, а тај документ потписали су генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић и директор „ГАС-РЕС“-а Ђуро Гламочић.

СРБИЈАГАС И ГАС-РЕС ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ: Гради се нова источна интерконекција Републике Српске и Србије

Фото: Новости

Потписивању Споразума присуствовао је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Будући гасовод, како је дефинисано овим Споразумом, градиће се на правцу граница Републике Србије и Босне и Херцеговине-Бијељина-Бања Лука-Приједор-Нови Град.

Основни циљ Споразума јесте прикључење Републике Српске и БиХ на гасоводни транспортни систем у Републици Србији, као и на пројекат „Балкански ток“.

Фото: Новости

Предмет Споразума је заједничко учешће у изградњи гасовода Инђија-Мачвански Прњавор- Бијељина-Бања Лука-Нови Град.

Дужина гасовода на територији Републике Србије износиће око 90 километара, а на територији Републике Српске око 320 километара. Планирано је да капацитет овог гасовода буде 1,2 милијарде кубних метара природног гаса годишње.

Влада Републике Српске определила је предузеће „Гас-Рес“ за носиоца активности на реализацији пројекта на територији РС. Сагласно томе, овим Споразумом две гасне компаније започињу активности на реализацији овог важног пројекта

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)