ДОДИК ОДБРУСИО ЕУ: Немар и неодговорност, одлука о ковид пасошима дискриминаторска

Novosti online

14. 03. 2021. у 18:39

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је дискриминаторска најновија политичка одлука европских лидера о обавезном поседовању потврде о вакцинацији, тзв. ковид пасошу којим се потврђује не само да је носилац документа вакцинисан, већ и да је за улазак у ЕУ прихватљива искључиво вакцина коју је одобрила Европска агенција за лекове.

ДОДИК ОДБРУСИО ЕУ: Немар и неодговорност, одлука о ковид пасошима дискриминаторска

Фото: РТРС принтскрин

Додик је изјавио да је реч о додатној дискриминацији не само према држављанима европских земаља које нису чланице ЕУ, већ и према држављанима земаља чланица ЕУ које су се, у недостатку поменутих вакцина, окренуле и другим произвођачима.

- Оваквим приступом ризикује се продубљивање евидентно постојећег отпора према вакцинацији, те се угрожава њен успех у Европи и свету, а последично и свеукупне глобалне борбе против ширења вируса корона. Упоредо са здравственим опоравком грађана ЕУ, али и земаља које нису чланице, тече и опоравак привреде. Сви наведени процеси који су део "пакета" глобалне борбе против ширења епидемије, али и ублажавања свих последица, биће угрожени уколико ЕУ усвоји наведени предлог на гласању предвиђеном за 17. март - истакао је Додик.

Он је нагласио да је важно поменути да ће инсистирање на оваквом приступу бити додатни удар на буџет свих особа које су евентуално вакцинисане неком од вакцина које немају одобрење Европске агенције за лекове.

- Такође, сведоци смо да је за Европску агенцију за лекове прихватљива управо вакцина која је дефицитарна на тржишту ЕУ, чији произвођач, као и у случају БиХ, није у стању да испоштује уговор и достави наручене и унапред плаћене дозе - рекао је Додик.

Он је нагласио да све наведено упућује на немар и неодговорност свих оних који заговарају потврђивање предлога о ковид пасошу, те очигледно лобирање које иде на штету борбе за очување људских живота, очување здравља и опоравак привреде.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)