ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ - Додик: Бол због убијене деце никада не јењава - 121 невини живот представља огромну тугу!

С.М.

11. 03. 2021. у 15:04

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Источном Сарајеву на обележавању Дана сећања на страдалу децу Српског Сарајева да 121 невини живот представља огромну тугу и изразио жаљење што многе људе који су пуцали на децу није стигла правда.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ - Додик: Бол због убијене деце никада не јењава - 121 невини живот представља огромну тугу!

Фото: Срна

-Веома је важно да се окупљамо овде на овај дан, да скренемо пажњу свима на чињеницу да је овде страдало 121 дете и да то никада не сме да буде заборављено. На овај дан бол која нас обузима не јењава и увек је истог интензитета, рекао је Додик у дворишту Основне школе "Свети Сава" у коме се налази Спомен-обележје невино страдалој деци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године.


Он је цитирао ричи блаженопочившег патријарха српског Павла да "када страда дете онда страда цело човечанство".

Према његовим речима, 121 невини живот представља огромну тугу и не може се наћи ништа од разумних разлога да би се та убиства могла оправдати.

-Зато је важно да друшво остане концентиранисано и окупљено око оваквих догађаја и страдања. Потребно је даље обавештавати ширу јавности о њиховом страдању, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је изградња споменика страдалој деци у оквиру ове основне школе била неопходна, те истакао да је сада потребно урадити још нешто више и предложио снимање документарног филма, обећавши помоћ да се то уради.

-Мислим да само тако може скренути пажња на млађе генерације, данашње вршњаке тадашњих страдалника како је то било и да не смију да забораве, јер је заборав поновна смрт те деце и њиховог невиног страдања, истакао је Додик.

Он је поручио да је због тога данас у Источном Сарајеву да заједно са породицама, чији бол никада неће престати, сузбије тугу колико год је то могуће окупљени око начина живота, око града Источно Сарајево у коме су многи, бежећи из Сарајева, нашли своје животно станиште.


-Због тога ћу увек помоћи у решавању проблема - обећао је Додик.

Према његовим речима, Источно Сарајево овај дан треба посветити сећању на невино страдалу децу.

-Нека вечно живи сећање на њих. Ова деца су страдала само зато што су били на другој страни линије. Не могу да разумем да неко ко је видио дете на снајперском нишану могао да пуца у њега, рекао је Додик.

Он је изразио жаљење што многи од људи који су пуцали на децу нису процесуирани и што их није стигла правда.

Спомен-обележје невино страдалој деци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године открили су 13. септембра 2018. године тадашњи председник Републике Српске Милорад Додик и директор школе Данијела Мрда.

На споменику су уклесани стихови песника Горана Врачара "Сумрак", који су посвећени страдалој деци.

Споменик је изграђен на иницијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сећања на убијену децу у Српском Сарајеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)