УЧИ ИХ ДВОКОРАК И ВАСПИТАВА: Дејан Гајић на посебан начин тренира децу у Зворнику

Д. ГАЈИЋ

09. 03. 2021. у 08:12

УЧИ ИХ ДВОКОРАК И ВАСПИТАВА: Дејан Гајић на посебан начин тренира децу у Зворнику

Фото Приватна архива

ДРАГИ родитељи, не сме вам бити свеједно где вам дете тренира. Ко су тренери ваше деце? Чиме се баве? Јесу ли педагози, психолози? Одакле их познајете...

Шта желите за своју децу? Како нам је важно код ког се лекара лечимо, коју храну купујемо, код ког ветеринара водимо кућне љубимце, онда не може бити свеједно ни ко нам тренира децу. Да ли знате да ваше дете са тренером проведе неколико година и то у најосетљивијем периоду психфизичког развоја. Мало њих постану врхунски спортисти, а остали треба да постану добри људи. Како нам је све постало прече од наше деце?

Ово су начела и питања на којима Дејан Гајић Гаја тренира децу у клубу Зворник баскет.

- Онако како васпитавам своју децу, то исто радим са "мојом децом" на тренингу. Моја идеја је да им пружим нешто више од кошарке. Покушавам заједно са родитељима да од деце направимо праве људе. Зато сам у сталном контакту са њима, али и са учитељима и наставницима - каже Гајић.

БРИГА О ФИЗИЧКОЈ СПРЕМИ ДЕЦЕ

ЗА 11 година од кроз клуб је прошло 1.000 деце, а стално је на тренинзима у разним узрасним групама њих 130 до 150.

- Поред мене и Љубомира Тијанића тренера, ангажован је и кондициони тренер Јеленко Лукић, који води бригу о физичкој спреми деце. Сведоци смо већег деформитета код деце, па је он задужен за развој моторике код деце, и да ради на раном откривању деформитета. У сарадњи са родитељима упућујемо децу на консултације са лекарима - каже Гајић.

Он је заједно са осталим тренерима ауторитет за малишане али и њихов васпитач и пријатељ. Он прати када је коме рођенадан, са њима иде на излете, посећује знаменита места...

- Сада се изгубило доста, у односу на оно што смо ми имали у детињству. Нема више граје деце на улицама, већина њих је сада за компјутерима. Све мање је дружења и игре - додаје Гајић.

ПРИЗНАЊА

ЗАСЛУГОМ Дејана Гајића КК "Зворник баскет" до сада је освојио више титула и признања у РС, одгојио доста кошаркаша који су отишли у афирмисане клубове у Србији и у иностранство. Прошле године проглашен је за најбољег тренера у Зворнику.

Он покушава да од деце извуче максимум на тренинзима, али и да буде пријатељ, који ће са њима причати о сваком проблему.

- По мом мишљењу, неколико је етапа у развоју детета. До пете-шесте године, њима су ауторитети родитељи. Када крену у школу, почињу да се баве спортом, тада улогу ауторитета преузимају учитељи, наставници и тренери. У наредној етапи, узори су им вршњаци. То је најкритичнија етапа и ако их тада добро усмеримо на праве вредности, неће бити проблем - појашњава Гајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)