ТЕРАЈУ СРБЕ ОПЕТ СА ОГЊИШТА: Нови притисци "Ауто-путева" ФБиХ на повратнике у јужном делу Мостара, хоће да прођу кроз њихова имања

Д. ЦУРАЋ

06. 03. 2021. у 08:12

ПОВРАТНИЦИ у јужни део Мостара, у највећем броју српске националности, поново су изложени притисцима "Ауто-путева" Федерације БиХ да траса коридора 5Ц прође кроз њихова имања.

ТЕРАЈУ СРБЕ ОПЕТ СА ОГЊИШТА: Нови притисци Ауто-путева ФБиХ на повратнике у јужном делу Мостара, хоће да прођу кроз њихова имања

Незадовољни повратници указују на проблеме / Фото Д. Цураћ

На српске повратнике у Ортијешу код Мостара притисци су почели 2017. године, када су им "Ауто-путева" ФБиХ најавили изградњу ауто-пута кроз плодне винограде. Од тада траје правна борба, а пре неколико дана нису могли да верују да су из "Ауто-путева" објавили да су постигли договор са Србима.

Берберовићи из Ортијеша имају највеће винограде у том делу Мостара кроз које треба да прође планирана траса коридора 5Ц, а како истичу нити су с ким разговарали, нити планирају да се поново селе са својих вековних огњишта.

- Трећина земље у нашем селу је у власништву Берберовића. Нико нас није информисао, нити обавестио, па чак ни разговарао с нама - истиче Грујо Берберовић.

Његов рођак Славко Берберовић каже да су поруке са последњих избора Србима биле "остајте овде", али у ствари њима се на овај начин жели рећи да иду из својих домова.

- Ово је трећи пут да желе да нам узму земљу. Први пут када се градио магистрални пут, потом аеродром, а сада коридор 5Ц. Па струка је рекла да има бољих решења, али упорно покушавају наше винограде, које смо с муком обновили, да униште - нагласио је Славко Берберовић.

Пре 10 година у село Косор вратила се и Нура Стеин, која је бошњачке националности. И њој планирана траса угрозила би опстанак, а нови пристисци су почели, каже, када је преминуо Вујадин Берберовић, човек који се први вратио на своје огњиште и помагао својим комшијама свих националности којима су уништени домови да се врате у тај део Мостара.

- Вујадин је био човек који се борио за све нас. Није прошло ноколико дана од када је преминуо, а појавиле су се информције да смо сви захвални што би поново требало да се селимо - рекла је Стеинова.

Ту није крај притисцима. Берберовићима су стигла и решења катастарске управе Мостар да им је земља испарцелисана, али да све већ пада на суду пошто су прекршене одредбе закона и о парцелацији, али и о експропријацији.

ПЕТИЦИЈу ПОТПИСАЛО 3.000 ЉУДИ

ПЕТИЦИЈУ да се спречи изградња кроз јужни део Мостара потписало је око 3.000 Мостараца свих националности. Амна Поповац једна је од активиста, која је радила на повратку у јужни део Мостара од 1998, а сада каже ради на опстанку истих људи.

- Подршку изградњи трасе коридора 5Ц у ствари дају само они који су већ продали своје земљиште - наглашава Амна Поповац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)