НАЈМЛАЂА ЖРТВА ИМАЛА 17 ГОДИНА: У Броду обележена 29. годишњица агресије Хрватске и убистава српских цивила

С. М. - В. Б.

04. 03. 2021. у 06:08

СЛУЖЕЊЕМ парастоса погинулим српским борцима и цивилима, јуче је у општини Брод обележено 29 година од агресије Хрватске војске на ту општину.

НАЈМЛАЂА ЖРТВА ИМАЛА 17 ГОДИНА: У Броду обележена 29. годишњица агресије Хрватске и убистава српских цивила

Фото СРНА

Начелник Брода Зоран Видић рекао је да је 3. март подсетник на цену коју су Брођани морали платити 1992. године, када је хрватска држава извршила агресију на ту локалну заједницу.

- Тог дана је из Славонског Брода преко моста у Брод прешао велики број добро наоружаних хрватских војника са тешким наоружањем. Напад на српско становништво почео је на главном путу Брод - Дервента, када су хрватско-муслиманске снаге заједно са 108. Бригадом Збора народне гарде заузеле центар града - изјавио је Видић.

Напад на Брод 3. марта био је увод у најсвирепије злочине који су се тог месеца догодили на подручју ове општине.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

Припадници Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. у Сијековцу убили су девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из тог приградског насеља. Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године.

ЛОГОРИ

ПРЕЖИВЕЛИ сведоци тог времена описују да је настављено застрашивање локалног српског становништва физичким малтретирањем, пљачкама и одвођењем у логоре.

Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. када је генерал Славко Лисица осмишљеном војном акцијом предводио јединице које су ослободиле подручје Општине Брод. Од 3. марта до потпуног протеривања Срба са простора општине погинуло је 85 припадника тадашњег територијалног састава одбране и 33 војника ЈНА који су се нашли на простору Брода. Мара Маринковић је у рату изгубила сина Дејана, којег је пронашла након 15 година и сахранила.

- Био је војник ЈНА, дошао је на одсуство и није се могао вратити, већ се придужио Врањском батаљону. Био је заробљен и одведен у Славонски Брод, рањен у руку, а тамо су га убили. Захваљујући ДНК анализи сам га пронашла и сахранила након 15 година - додала је Маринковићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)