ПОЧЕЛО ПРИКУПЉАЊЕ КРВНЕ ПЛАЗМЕ У РС: Први давалац потпредседник Скупштине РС Милан Петковић

Р.С.

03. 03. 2021. у 13:30

ПОЧЕЛО ПРИКУПЉАЊЕ КРВНЕ ПЛАЗМЕ У РС: Први давалац потпредседник Скупштине РС Милан Петковић

Фото: Срна

У РЕПУБЛИЦИ Српској је од данас почело прикупљање плазме од особа које су преболеле вирус корона, а први давалац је потпредседник Народне скупштине РС Милан Петковић.

Влада РС и Завод за трансфузијску медицину набавили су потребну опрему вредну око милион марака и едуковани су запослени за почетак прикупљања реконвалесцентне плазме.

Петковић је подсетио да је прележао корона вирус и има антитела, те да је имао тежу клиничку слику.

- Позивам све грађане који имају антитела да дају плазму и тако дају допринос у лечењу суграђана од короне и тако некоме спасу живот - рекао је Петковић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изразио је задовољство јер су пуштањем у рад овог сепаратора повећани капацитети Завода са аспекта донорства и прикупљања плазме.

- Она се у форми пасивне имунизације користи у лечењу одређених група пацијената, сходно препорукама и смерницама за лечење, које препоручују како се ради са овом плазмом - рекао је Шеранић.

Он је захвалио Савету министара чијом одлуком је у овај пројекат усмерено око 500.000 КМ, док је исто толико издвојила и Влада Републике Српске.

- Ова опрема се може користити и за друге намене у медицини, о чему ће Завод водити бригу и на основу тога унапређивати и тај сегмент ове делатности - поручио је министар Шеранић.

Директорка Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан истакла је значај ове опреме за целокупни здравствени систем у Републици Српској.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)