ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ СРПСКИМ БОРЦИМА: У Броду обележавање 29 година од агресије Хрватске војске на ову општину

С. М.

03. 03. 2021. у 13:15

ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ СРПСКИМ БОРЦИМА: У Броду обележавање 29 година од агресије Хрватске војске на ову општину

Фото: Срна

СЛУЖЕЊЕ парастоса погинулим српским борцима у месној заједници Бродско поље један у Броду, почело је обележавање 29 година од агресије Хрватске војске на ову општину.

Председник Председништва Општинске борачке организације Зоран Видић рекао је да је 3. март у историји Брода уписан као дан када су Срби са подручја тадашње општине Босански Брод 1992. године били изложени отвореној агресији из Хрватске.


- Тог дана је из Славонског Брода преко моста у Брод прешао велики број добро наоружаних хрватских војника са тешким наоружањем. Напад на српско становништво почео је на главном путу Брод-Дервента, односно у Стадионској улици, када су хрватско-муслиманске војне снаге заједно са 108. бригадом Збора народне гарде (ЗНГ) заузеле центар града, изјавио је Срни Видић. Након парастоса, уследиће полагање вијенаца испред спомен-обележја.

Ове године, због епидемиолошких ограничења, овај значајан датум се обиљежава скромније, без већег окупљања грађана, односно у складу са препорукама кризног штаба.
Борачка организација обележава 3. март као датум од значаја за општину Брод и ову организацију.

Фото: Срна

 

Према изјавама и документима којима располаже Борачка организација Брод, 3. марта 1992. године у Босанском Броду одржан је састанак представника три народа, односно политичких вођа странака које су имале одборнике у локалној скупштини. Циљ састанка био је да се смире тензије изазване спровођењем једностраног референдума, а тадашњи предсједник Извршног одбора Скупштине општине Босански Брод Михајло Сријемац предложио је решење о смиривању напете ситуације.  По повратку кући, у 16.40 часова са подручја бродског насеља Махала, Сријемца су, пуцајући из ватреног оружја, ранили припадници хрватско-муслиманске коалиције потпомогнуте снагама ХОС-а из Славонског Брода.


Преживели свједоци тог времена описују да је настављено застрашивање локалног српског становништва физичким малтретирањем, пљачкама и одвођењем у логоре.
Напад на Брод 3. марта био је само увод за најсвирепије злочине који су се тог мјесеца догодили на подручју ове општине.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу убили су девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља. Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године када је генерал Славко Лисица осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)