УПРКОС КОРОНА КРИЗИ: Стабилна наплата јавних прихода у Републици Српској

Р.С.

03. 03. 2021. у 12:28

УПРКОС КОРОНА КРИЗИ: Стабилна наплата јавних прихода у Републици Српској

Фото: Бранкица Спасенић

ПОРЕСКА управа Републике Српске је у фебруару ове године на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 219,2 милиона КМ, што је за 5,9 милиона КМ или три одсто више него у истом месецу претходне године, уз повећање наплате у већини сегмената јавних прихода.

 - Ово је показатељ да је упркос кризи коју је изазвала пандемија корона вируса задржана стабилност у наплати јавних прихода, пре свега захваљујући редовним активностима Пореске управе РС на контроли и наплати, те мерама Владе Републике Српске за ублажавање последица изазваних поменутом пандемијом - поручио је данас директор Пореске управе РС Горан Маричић.

Када су у питању доприноси, наплата у фебруару је износила је 141,9 милиона марака, што је за 6,5 милиона КМ или пет одсто више него у истом месецу лани.

Међутим, наплата директних пореза износила је 38,1 милион марака, што је за 2,8 милиона марака мање него у фебруару прошле године.

Највећи раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на доходак, за 1,2 милиона КМ, те пореза на непокретности, који је наплаћен у износу од 1,1 милион марака, што представља повећање  од 61 проценат.

Порез на добит је у фебруару наплаћен у износу од 18,9 милиона КМ што је за 4,5 милиона КМ мање него у упоредном периоду.

Код осталих јавних прихода, у фебруару је остварена наплата од 39,2 милиона КМ, што је повећање за шест одсто.

По основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је укупно 5,1 милион марака или девет процената више, док су казне "расле" за 34 одсто, а наплата те врсте јавног прихода износила је 2,2 милиона КМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)