СРПСКА НЕ ЖЕЛИ ДА ПРИЗНА 1. МАРТ! Сарајево и Федерација Босне и Херцеговине данас свечано обележавају Дан независности

С. МИШЉЕНОВИЋ

01. 03. 2021. у 08:12

РЕПУБЛИКА Српска не доживљава 1. март као Дан независности БиХ, јер тај датум подсећа српски народ на почетак рата у БиХ.

СРПСКА НЕ ЖЕЛИ ДА ПРИЗНА 1. МАРТ! Сарајево и Федерација Босне и Херцеговине данас свечано обележавају Дан независности

Заставе БиХ у Сарајеву / Фото С. Мишљеновић

Овај датум представља нелегитимни референдум у БиХ уз противљење српског народа, а на Башчаршији је убијен Никола Гардовић српски сват, рањен свештеник и запаљена српска застава. Први март те 1992. године је означио почетак рата у БиХ, у режији Алије Изетбеговића и муслимана из Сарајева који нису желели мир већ рат, поруке су из Бањалуке, уз напомену да је 1. март радни дан као сваки други у РС.

Српски члан и председавајући ПБиХ Милорад Додик рекао је да 1. март РС неће славити и да то не може и неће бити празник у Српској.

- Српски народ треба да види какав је тај Уставни суд БиХ који одлучује о датумима. Они одлучују само шта је у интересу Сарајева и Бошњака, ништа у интересу и уважавању српских ставова - рекао је Додик.

Жељка Цвијановић, председница РС каже да 1. март није празник у РС, јер дан државности или независности неке државе треба да буде дан који окупља, а не који разједињује, дан који покреће позитивне емоције, а не који асоцира на убијање и друге страхоте, као што је то случај са БиХ.

- Све је овде јасно јер је месец дана након 1. марта 1992. године избио грађански рат и трагични сукоб народа у БиХ и какав је то онда уопште празник кад је био окидач за зло, страдање и трајно неповерење - закључила је Цвијановићева.

Све док је некима важније да славе рат, а не мир, у БиХ неће бити закона о празницима у заједничким институцијама, оценио је заменик председавајућег ДН ПБиХ, Никола Шпирић.

- Не знам где је логика да се инсистира на датуму нелегалног референдума одржаног 29. фебруара и 1. марта без воље и учешћа једног народа. Не знам да ли је проблем у кризи идентитета ако неко жели да баштини 25. новембар и ЗАВНОБиХ, а уједно говоре о хиљадугодишњој државности, Котроманићима и Повељи Кулина бана. И од свега тога изаберу да као дан независности славе 1. март - дан кад је у Сарајеву убијен Србин, а не 21. новембар, дан Дејтонског споразума - закључио је Шпирић.

САЛКИЋ ПРОВОЦИРА!

ПОВОДОМ 1. марта, Рамиз Салкић, потпредседик РС из реда бошњачког народа изјавио је у Бањалуци да тај празник треба да се обележава у сваком граду. Ненад Стевандић, председник УС, одговорио је Салкићу да позивом на обележавање датума кад је убијен српски сват на Башчаршији и почео рат у БиХ, показао је свој "цивилизацијски и демократски ниво".

УБИСТВО НИКОЛЕ ГАРДОВИЋА

ПРВОГ марта 1992. у Сарајеву је убијен сват Никола Гардовић, отац младожење Милана и свекар невесте Дијане Тамбур, а рањен свештеник Раденко Миковић, док су убице, које власт у Сарајеву није ни покушала да казни, спалиле српску заставу. Против убице Расима Делалића тек 2006. покренут је судски процес, који никада није окончан јер је тај злочинац убијен 2008. у Сарајеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)