ПОСТАВЉЕН ПОЗЛАЋЕНИ КРСТ НА ЗВОНИК: Завршени грађевински радови на Саборној цркви Свете Тројице у Мостару (ФОТО)

С.М. - Д.Ц.

26. 02. 2021. у 16:53

ПОСТАВЉЕН ПОЗЛАЋЕНИ КРСТ НА ЗВОНИК: Завршени грађевински радови на Саборној цркви Свете Тројице у Мостару (ФОТО)

Фото:

НА звоник Саборне цркве Свете Тројице у Мостару у петак је постављен позлаћени крст од три и по метра висине, чиме се ова православна богомоља, након скоро три деценије, поново издигла над градом у пуном сјају и лепоти. Постављањем последњег од седам позлаћених крстова завршени су груби грађевински радови на овом храму Српске православне цркве , чија обнова је почела у октобру 2010. године.

Мостарски парох Радивоје Круљ каже да је ово велики дан за Мостар.

- Завршили смо грубе грађевинске радове после много напора, много зноја, труда и много уложене љубави од свих људи, посебно Мостараца расутих по свету. Као круна свега је овај седми крст који смо данас ставили на звоник, рекао је Круљ.

Он је нагласио да је Саборна црква поново на разгледници Мостара. - За који дан скидамо скелу и црква ће употпунити Мостар, навео је Круљ.

МИНИРАНА

Саборна црква запаљена је 15. јуна 1992. године. Дан прие почео је егзодус Срба из Мостара, када је овај град напустило око 30.000 Срба, док је њих 431 страдало у тим јунским данима.

Саборна црква прво је запаљена, а након тога је месец дана минирана и рушена, док није пао и последњи камен. За рушење Саборне цркве нико није одговарао. запалила цркву. Саборна црква у Мостару саграђена је 1873. године и до изградње Храма Светог Саве у Београду била једна од највећих православних богомоља на Балкану.

Грађевински радови коштали су више од осам милиона КМ, а прилоге су давали многи верници, не само Срби, већ и Бошњаци и Хрвати. Највише средстава издвојиле су владе Србије и РС.

Након завршетка грубих грађевинских радова остаје још огроман посао да црква буде онаква каква је и била. Потребно је још завршити уређења ентеријера и партера, али они ће, нажалост, морати сачекати због недостатка средстава.

- Председник Србије Александар Вучић је у априлу 2019. године обећао да ће Србија уплатити 1,5 милиона евра за завршетак обнове Саборне цркве, а до сада је уплаћено 500.000 евра.

Надамо помоћи из Београда како би наставили са обновом, каже Круљ и напомиње да је крајем прошлог децембра у Београду разговарао са премијером Србије Аном Брнабић, која је поручила да је Влада Србије обнову Саборне цркве у Мостару препознала као један од најзначајнијих пројеката и да ће наставити да подржава њено васкрсавање, које има велики значај за српски народ, не само у овом граду, већ и у читавој БиХ.

Фото:еТребиње

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)