ДА СЕ СТАРО САЧУВА ОД ЗАБОРАВА: Семберско прело у етно домаћинству у Црњелову - времеплов у прву половину 20. века (ФОТО)

Б.МИЛОШЕВИЋ

26. 02. 2021. у 16:39

ДА СЕ СТАРО САЧУВА ОД ЗАБОРАВА: Семберско прело у етно домаћинству у Црњелову - времеплов у прву половину 20. века (ФОТО)

Фото:Б. Милошевић

КОЛО српских сестара “Света Ангелина” из Црњелова приводи крају изградњу Семберског етно домаћинства у порти храма Вазнесење Господње у Горњем Црњелову, са циљем очувања и неговања културе и традиције народа на простору Семберије.

.

На овај начин желе да се, поред обичаја, сачувају и аутентични стамбени и помоћни објекти,који су чинили типично сеоско домаћинство до прве половине 20 века.

У порти се већ налази кућа за становање из 1926. године, магаза из 1935, и амбар из 1939. године, а ускоро ће домаћинство бити комплетирано са млечаром и чардаком, док ће централни део красити бунар са ђермом и позорница за културне манифестације.

“Зимско семберско прело” једина сеоска манифестација која је на овим просторима преживела сва културна тумбања,одржана је синоћ, управо у овом предивном амбијенту,где су наступали ансамбли КУД “Црњелово”.

Вредне жене из некада најпознатијег повртларског села бивше Југославије, изложиле су ручне радове настале плетењем, везом, ткањем и хеклањем, али и стере укусне кулинарске специјалитете, чорбу од бундева, питу заљевушу, домаће штрудле са пекмезом од шљива...

Јелена и Дражен Кокановић, кореографи, неуморно раде са седамдесет дечака и девојчица који изводе игре из целог региона. У помоћ им редовно пристиже и стари Живан Којић (73) са шаргијом, да подсети младе фолклораше уз коју музику су играли њихови прадедови и баке...

Стајка Петровић (83) се присећа да ју је мајка, већ са пет година, учила да преде и плете...

КУЈНА, ЈАСТУЦИ НАПУЊНИ СЛАМОМ И КРЕДЕНАЦ

У кући за становање, у спаваћој соби се налази кревет са лежајем и јастуцима напуњеним сламом. Кујна (кухиња) опремљена је шпоретом “фијакер”, дрвеним наћвама за мешење хлеба,синијом на којој је породица ручавала, а ту је и стари креденац.

“Стајаћа” или гостинска соба је служила за дочек гостију за славу. Поред стола са столицама, у једном делу собе се налазио дрвени кофер са цурском опремом за удају...

- Испредала сам вуну, ткала ћилиме, плела џемпере и чарапе за целу породицу, орала и дрљала са коњском запрегом, сејала башту, била добра домаћица, рађала децу, а бога ми стизала и на прело... Као да сам имала десет руку и десет ногу - весело набраја витална бака. - Све се уз песму радило,уз мало проје и сланине,били смо сретни и задовољни. Данас људи свега имају,а опет им нешто фали. Оваква прела су добра прилика да се млади заинтересују и бар нешто науче и сачувају од заборава...

Пројекат се реализује уз благослов епископа зворничко-тузланског, владике Фотија, подршку града Бијељине, бројних сембераца и Владе Републике Српске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)