ВЕЋЕ ЦАРИНЕ ПРАЗНЕ КЕСЕ ПОТРОШАЧА: У Хрватској на снази нови правилник о ПДВ који штети пограничним општинама РС

С. МИШЉЕНОВИЋ - Д. ЦУРАЋ

25. 02. 2021. у 08:12

ТРГОВЦИ у Требињу, Градишки, Костајници, Козарској Дубици, пограничиним општинам Републике Српске, где грађани Хрватске годинама уназад масовно долазе у куповину и остављају милионе марака годишње, дочекали су веома разочарани вест да је у Хрватској на снагу ступио нови Правилник о ослобађању ПДВ.

ВЕЋЕ ЦАРИНЕ ПРАЗНЕ КЕСЕ  ПОТРОШАЧА: У Хрватској на снази нови правилник о ПДВ који штети пограничним општинама РС

Фото Новости

Тако сада грађани Хрватске, који живе у пограничним деловима из БиХ могу дневно пренети робу вредну до 300 куна или око 80 марака без плаћања царине. Уколико куповина прелази ту бројку онда се на њу додаје још више од трећине разних дажбина, кажу саговорници "Новости".

Ово ће бити велики удар на трговце из свих сектора у Српској, јер су Хрвати годинама најбољи купци у пограничним општинам Српске и кући носе пуне кесе намирница. Само у Градишки постоји пет тржни центара уз границу са Хрватском. У Требињу на стотине породица живи од долазака Дубровчана и њихове куповине у граду на Требишњици. Многе породице Костајнице и Козарске Дубице живе од новца који долази из Хрватске.

- Ево већ годину дана осети се мањак купаца из Дубровника и Црне Горе, а то су иначе наше најбоље муштерије. Сада чујемо да су промењена правила на границима што ће бити додатни удар на наш посао поред короне. Не знам тачно шта се и у којим количинама се може преносити али комшије из Хрватске када дођу на пијацу углавном купују све наше препознатљиве домаће производе - каже Сава, која на требињској тезги држи само домаће производе.

ПОТРАЖЊА Пијаца у Требињу, Фото Д. Цураћ

Уколико новим Правилником буде смањен број купаца из Дубровника, удар ће осетити не само трговци већ и угоститељи, сматрају у Удружењу за заштиту потрошача "Оаза" из Требиња.

- Њихова куповина у већим трговачким објектима обично је на велико, требињска пијаца је у том шопингу незаобилазна, а ресторани су такође попуњени. Смањење броја муштерија из Дубровника био би велики ударац за све - истиче Недељка Илијић, председница Удружења "Оаза".

ВРЕДНОСТ РОБЕ 200 МИЛИОНА КМ!

ПРЕМА подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ у последње две године страни држављани су купили у БиХ и изнели робе према својим земљама у вредности од око 200 милиона марака!

СТАВ Владимир Благојевић, Фото Цапитал.ба

Никола Јањетовић, начелник Костајнице, каже да се грађани већ распитују око увођења пореза за комшије и шта ће то значити за њих.

- Много наших суграђана живи од трговине где су им најбоље муштерије из Хрватске.

Ако комшије буду мање куповале онда ће се то одразити и на њихово пословање и мањи прилив средстава - сматра Јањетовић.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, каже да је Хрватска ограничавањем дневне потрошње својих грађана који иду у куповину у БиХ штити своју привреду.

- Хрватска, нажалост, жели том мером да натера грађане да у продавницу не иду у суседну БиХ и РС већ да купују у својим маркетима и тиме покушавају да заштите своју привреду, а очигледно то ће да осете и трговци у РС и БиХ - каже Благојевић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)