ПРОЛЕЋНА СЕЗОНА НА ПРАГУ: Корона и увоз осакатили семберског сељака

Б. Милошевић

24. 02. 2021. у 16:28

ПРОЛЕЋНА СЕЗОНА НА ПРАГУ: Корона и увоз осакатили семберског сељака

Фото Б. Милошевић

НАКОН једногодишње пандемије вируса корона,а којој се крај још не назире, семберски пољопривредници, произвођачи поврћа, воћари и сточари, пред почетак пролећне сезоне, у озбиљној су дилеми-како даље?

Ђорђе Секулић из Велике Обарске, произвођач раног пластеничког поврћа, тврди, да је семберско село угрожено на свим фронтовима,а корона је завршни печат на све сељачке муке.

-Нисам ја музичар, па ако вечерас не свирам, нисам ништа ни изгубио. Ја сам у новембру засејао рани купус, и тек након шест месеци, ако држава не увезе, могу да се надам да нешто продам и зарадим. А између новембра и маја су само трошкови, хиљаде киловата потрошене струје на загревање пластеника, наводњавање, заштита расада, а свој даноноћни рад уопште не рачунам, жали се Ђорђе.

Миодраг Миљановић из Горњег Драгаљевца, са 500 грла оваца,власник је тренутно највећег стада домаће пасмине "праменка" у Семберији.

Фото Б. Милошевић

-Годинама сам продавао јагњад и овце на кућном прагу, а ова година је изузетно тешка, јер због короне нема свадби, прослава пунолетства, рођендана и крштења која, традиционално окупљају велики број људи, па је потржња никаква. Повећање броја грла након јануарског јагњења, сада ми ствара велики проблем смештаја оваца, које, нажалост зиму проводе на отвореном, каже Миодраг, и додаје, да га у пролеће чекају додатни трошкови око шишања оваца, а квалитетну вуну, коју одавно нико не узима-мора спалити.

Уместо задовољства, од препуних штала утовљених бикова и свиња, семберске фармере подилази језа, јер купаца ни на видику, а товљеници прелазе килажу "у класи"...

-Наше тржиште увози и свиње и бикове, и месо и месне прерађевине, а ми са својима не знамо шта ћемо... Биковима преко 600 килограма спуштају цену, а животиња дневно поједе до 40 килограма хране, мораш га нахранити, а уствари, храниш своју штету, каже Драгиша Мишић из Батковића.

У семберске трговине већ су стигли репроматеријали за пролећну сетву, ђубрива, семена, заштитна средства и цене су више за 30 одсто него прошле године, и по речима трговаца, нису коначне...

Семберски сељак, уморан од неизвесних година које су иза њега, нашао се на раскршћу, између жеља, могућности и реалне ситуације на терену... Засејати, или не?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)