ПРОШЛИ ИЗБОРИ, ОСТАЛЕ ПРИЈАВЕ: Поновљено гласање у две локалне заједнице РС није донело промене на челу СО

Љ. ЂУРИЋ / С. МИШЉЕНОВИЋ

23. 02. 2021. у 08:12

РЕЗУЛТАТИ поновљених избора у Добоју и Сребреници нису донели спектакуларне обрте.

ПРОШЛИ ИЗБОРИ,  ОСТАЛЕ ПРИЈАВЕ: Поновљено гласање у две локалне заједнице РС није донело промене на челу СО

Фото Новости

Победу су у недељу однели, као и у новембру, Борис Јеринић, кандидат СНСД за градоначелника у Добоју, и Младен Грујичић, кандидат српских странака за начелника у Сребреници. За састав скупштина убедљиве победе је однео СНСД. После поновљених избора остале су кривичне пријаве против чланова ЦИК БиХ, које су поднели из СНСД јер су поништили резултате новембарских избора и пријава против Милорада Додика председавајућег ПБиХ јер је вређао чланице ЦИК Вању Прутину Бјелицу.

Грађани су поновљене изборе у Добоју и Сребреници "платили" са око милион марака буџетских средстава, каже Драго Вуковић, политички аналитичар.

- Поновљени избори су били резултат политичког обрачуна преко ЦИК БиХ. Очекујем да чланови ЦИК сносе одговорност због одлуке да се понове избори јер се ништа није променило на терену. Потрошено је милион марака буџетских средстава које су могле бити искоришћене за набавку вакцина - каже Вуковић.

УСПЕХ Борис Јеринић, Фото СНСД

ЗАДОВОЉАН Младен Грујичић, Фото Општина Сребреница

Иначе, према прелиминарним резултатима поновљених избора у Добоју кандидат СНСД за градоначелника Добоја Борис Јеринић убедљиво је освојио највећи број гласова бирача и обновиће мандат освојен на ванредним изборима претпрошле године. Према до сада обрађеним подацима Јеринић је освојио 68 одсто подршке бирача. Кандидати СДС Цвијан Филиповић и СП Срђан Тооровић имали су по 16 одсто.

ПРАЗНИ ЛИСТИЋИ

ПРЕМА изворима "Новости", на неким бирачким местима Бошњаци нису послушали своје политичке вође и њима дали глас, већ су остављали празне листиће или чак давали подршку другим кандидатима. На то је, по свему судећи, утицао анимозитет који имају према лидеру СНСД Милораду Додику.

За Скупштину града Добоја цензус је прешло девет странака, док их је на изборима 15. новембра било свега пет. Осим потврде за СНСД, Коалицију "Добој у срцу", ДЕМОС, СП, и ДНС до мандата ће након понољених избора доћи и СДП БиХ-ХС, ПДП, НДП и СДА-СБиХ-ХБ. Испод цензуса и без очекиваних мандата остали су СДС, УС и Народни покрет "Бањалука зове".

ИСПОД ЦЕНЗУСА

ИСПОД цензуса у Сребреници остало је 19 странака, а чак осам њих није добило ниједан глас. Скупштина општине Сребреница има 21 одборника.

Сигурно је да се након поновљених избора неће променити политичка слика у граду, и да највише разлога за славље има очекивани победник СНСД, када су у питању избори за Скупштину града и Борис Јеринић, као њихов кандидат за градоначелника. У Сребреници је Грујичић однео убедљиву победу за место градоначелника. Кандидат српске Коалиције "Заједно за Сребреницу" освојио 5.189 гласова или 67,62 одсто гласова, кандидат СДА Алија Табаковић 2.433 гласа или 31,7 одсто, и независни кандидати Миле Јањић и Александар Симић 28 гласова, односно 24 гласа.

Према подацима ЦИК БиХ, СНСД је освојио 2.276 гласова или 29,74 одсто. Следи пробосанска коалиција "Моја адреса Сребреница" са 2.019 гласова а иза њих је СДС који је у Сребреници добио 1.033 гласова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДРАМА У АВИОНУ: Исус ми је рекао да отворим врата! Прогурала се поред особља и почела да вуче браву (ВИДЕО)