СВАКО НОВОРОЂЕНЧЕ ДУЖНО ОКО 7.500 КМ! Шта показују подаци о задужености институција Републике Српске и грађана

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 02. 2021. у 08:12

УКУПАН дуг Републике Српске износи 5,9 милијарди марака. Поред тога, укупна дуговања грађана достижу две милијарде КМ у потрошачким кредитима, званични су подаци институција РС и БиХ. Када се та дуговања саберу дође се до бројке од око 7,9 милијарди КМ.

СВАКО НОВОРОЂЕНЧЕ ДУЖНО ОКО 7.500 КМ! Шта показују подаци о задужености институција Републике Српске и грађана

Грађани Бањалуке / Фото "Новости"

Уколико се тај број подели са званичним бројем становника у Српској долази се до податка да је сваки грађанин РС дужан, у просеку, око 7.500 марака. Односно другим речима, свака беба рођена у РС је на почетку живота већ задужена за тај износ, каже Милан Радовић, заменик председника СДС и бивши директор Нове банке Бањалука.

- Дуг по глави становника РС је веома висок. БДП по глави становника у РС је око 9.000 КМ и тој цифри се сада приближава дуг по глави становника, и то јесте проблем. Јавне финансије РС не иду у добром правцу јер задужења расту, а плате грађана то не прате - истиче Радовић.

Радовић истиче да је забрињавајуће за грађане што се РС сваке седмице задужује емисијом трезорских записа и обвезницама што је још један доказ да јавне финансије нису стабилне.

- Тражимо од власти да се уради озбиљна анализа да знамо на чему је Српска финансијски. Прикривање чињеничног стања води у ескалацију проблема. Овде није ствар критике већ аргументовано говоримо и тражимо решење. Ником од политичара, били они на власти или у опозицији, није у циљу да РС уђе у зону када не може враћати финансијске обавезе - истиче Радовић.

Како каже, основни постулат Владе РС је "буџет је стабилан".

- Стабилан је буџет и у Етиопији, али је стандард грађана лош. Забрињава да се укупан дуг РС приближио дугу Федерације БиХ која је по броју становника и по привреди већа. РС учествује у јавном дугу БиХ са 48 одсто, а ФБиХ 49 одсто - појашњава Радовић.

Повећање дуга РС, према његовим речима, не утиче на бољи стандард грађана већ се крпе рупе у буџету и покривају инвестиције које нису капиталне.

- Буџет се мора пунити отварањем нових места и мањим порезима, а не повећањем пореза. Морамо растеретити привреду максимално да би издржали ударе на терену. Потрошачки кредити грађана су огромни, они живе на кредит по основу картица. Власт у РС покушава стандард грађана да одржи задуживањем у банкама и финансијским институцијама, а не повећањем плата и јачањем привреде - поручује Радовић.

Зора Видовић, министарка финансија РС, изјавила је да Српска уопште није пред банкротом и једна је од најмање задужених земаља у региону.

- Српска је била најзадуженија 2005. године или 59,2 одсто БДП када је садашња опозиција била на власти, а није било ни пандемије нити економске кризе. С друге стране, на крају ове године, са поменутим задужењем од 845 милиона КМ, Српска ће бити задужена 46,2 одсто - нагласила је Видовићева.

Она каже да је тачно да Српска ове године планира да се задужи 845 милиона КМ, али да Република истовремено враћа 576 милиона.

- То значи да је наше нето задужење око 270 милиона - навела је Видовићева.

СЛАБА ДОБИТ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА

СИТУАЦИЈА у јавним предузећима је лоша, сваки дан се објављују губиташи. Буџет се не пуни довољно јер добит тих предузећа треба да буде око 150 милиона КМ, каже Милан Радовић.

- Те добити нема у буџету па онда властима остаје да повећају порезе, уместо да смање трошкове и инвестирају у јачање привреде - каже Радовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)