ОД СРЕБРЕНИЦЕ БИ ХТЕЛИ ДА НАПРАВЕ "СЛУЧАЈ МОСТАР": У Сарајеву Бошњаци осмислили план да се обезвреде резултати поновљених избора

С. МИШЉЕНОВИЋ

18. 02. 2021. у 08:12

ОД СРЕБРЕНИЦЕ БИ ХТЕЛИ ДА НАПРАВЕ СЛУЧАЈ МОСТАР: У Сарајеву Бошњаци осмислили план да се обезвреде резултати поновљених избора

Фото "Новости"

БОШЊАЧКЕ странке са седиштем у Сарајеву, а окупљене у коалицију "Моја адреса: Сребреница" најавиле су бојкот поновљених изборе у Сребреници који ће бити одржани у недељу 21. фебруара.

Циљ бојкота бошњачких странка је да се оспоре резултати избора и сигурна победа Младена Грујичића, кандидата СНСД и свих српских странака за начелника. Како сазнајемо из дипломатских кругова, у Сарајеву је написана и апелација Уставном суду БиХ, која ће бити упућена ове седмице а где се тражи оспоравање одржавања избора у Сребреници.

Бошњачке странке у читаву причу желе да увуку ЦИК БиХ, коју оптужују да је незаконито организовала нови круг избора јер нису допустили гласање из иностранства на поновљеним изборима.

- Циљ је да од Сребренице направе "случај Мостар" и да се "закује" избор руководства.

Младен Грујичић, Фото СНСД

Сарајево жели да у изборни процес у Сребреници увуче високог представник у БиХ, а под плаштом мајоризације Бошњака. Сарајево циља да будуће руководство Сребренице буде наметнуто од стране ОХР или пак да нема изабрано руководство и тако постане као Мостар који 12 година није имао локалне изборе - тврде извори "Новости".

Ћамил Дураковић, бивши градоначелник Сребренице и члан коалиције "Моја адреса:

Сребреница", каже да ће странке окупљене око те коалиције бојкотовати изборе и позивају све Бошњаке и, како каже, добронамерне грађане Сребренице којима је стало до закона да у недељу 21. фебруара не иду на изборе. Он је потврдио да ће партије које подржавају бошњачког кандидата Алију Табаковића правду тражити пред Уставним судом БиХ.

- Ово није политичка прича, већ морална и правна, коју поткрепљујемо доказима. Апелација за заштиту бирачких права биће упућена Уставном суду БиХ ове седмице. Ако Уставни суд одбаци апелацију онда идемо до Стразбура - каже Дураковић.

ИЗБОРИ ПО ПЛАНУ

ПРЕДСЕДНИК ЦИК БиХ Жељко Бакалар оценио је да је бојкот избора "политичко питање" и да ЦИК наставља припреме за изборе.

- Сви оверени политички субјекти, који су учествовали на изборима 15. новембра, биће на гласачким листићима и на поновљеним изборима. Избори ће, како је и предвиђено, бити одржани на 26 редовних и два бирачка места за гласање у одсуству - казао је Бакалар.

Он каже да је незаконита одлука ЦИК БиХ да на поновљеним изборима не допусти гласање из иностранства и да је овим чином ускраћено право грађанима Сребренице да гласају на изборима.

Ћамил Дураковић, Фото АВАЗ

Из ЦИК БиХ кажу да ни у једном случају где се понављају избори у БиХ није било допуштено да се гласа из иностранства и да је све око организације нових избора у Сребреници урађено по закону. Што се тиче бирачких одбора, из ЦИК кажу да су спремни резервни чланови уколико странке које чине коалицију "Моја адреса: Сребреница" не буду дозволиле надгледање бирачких места.

Радован Ковачевић, портпарол СНСД, каже да ће се на изборима у недељу потврдити резултати из новембра и победа Младен Грујичића за место начелника.

- Када се бојкотују избори, то раде они који су свесни да их не могу добити и кроз бојкот траже алиби за пораз. Они који живе у Сарајеву и Тузли, а живе од Сребренице, сада су узели за право да минирају изборе. Очигледно Сарајеву смета што су и Бошњаци гласали за Грујичића - каже Ковачевић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)