У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ СТИГЛО 2000 ВАКЦИНА "СПУТЊИК ВЕ": Прве дозе примили генерални директор УКЦ РС и директор Института за јавно здравство

Б. С.

12. 02. 2021. у 12:46

ВАКЦИНАЦИЈА против вируса корона руском вакцином "Спутњик Ве" данас је почела у Републици Српској.

У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ СТИГЛО 2000 ВАКЦИНА СПУТЊИК ВЕ: Прве дозе примили генерални директор УКЦ РС и директор Института за јавно здравство

Фото: Б. С.

Прве дозе примио је генерални директор Универзитетско - клиничког центра РС Владо Ђајић и директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић,  а како је најављено, данас ће бити вакцинисано око 20 медицинских радника из УКЦ РС.

Фото: Новости

У Српску је стигло 2.000 доза "Спутњика Ве", а приоритет у вакцинисању су медицинари који су свакодневно у директном контакту са позитивнима на ковид -19 оделенима. Како је данас најављено, за одређен број здравствених радника из РС, биће организован превоз у Србију где ће бити вакцинисани, због чега су званичници из Српске данас посебну захвалност упутили председнику Србије Александру Вучићу.

 - Ово је историјски тренутак за Републику Српску и БиХ. Вакцину смо чекали скоро годину дана. Пуно полажемо у вакцину и верујемо у резултате. У свакодневном сам контакту и улазим у ковид одељења, а имам поверења у вакцину и верујем да ће кориситти у превенцији овог оболења - рекао је данас Ђајић.

Фото: Новости

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић је рекао да многе земље у окружењу још нису добиле прве дозе, због чега је овај дан значајан за Републику Српску.

- Циљ је да у што краће време вакцинишемо што већи број грађана и позивам их да приступе вакцинисању и буду свесни значаја који има вакцина - додао је Зељковић.

Министар здравља РС Ален Шеранић је казао да ће се и он вакцинисати када стигне нови контигент за становништво, а да је данас овде да подржи колеге здравствене раднике.

Он је одбацио све спекулације око цене вакцине у РС.

- Према најавама произвођача, требало би да следеће седмице дође нови контигент и искрено се надам да ће тако бити - додао је Шеранић.

Раније је потврђено да је Компензациони фонд  РС обезбедио око 15,5 милиона марака за набавку вакцина за 200.000 људи, односно око  400.000 вакцина.

Фото: Б. С.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)