БОШЊАЦИ НА СТРАНИ УВОЗНИКА: Пољопривредници огорчени одбијањем Савета министара БиХ да уведе заштитне мере

С. МИШЉЕНОВИЋ

10. 02. 2021. у 08:12

ГЛАСАЊЕ бошњачких министара у Савету министара БиХ против одлуке Предлога одлуке о посебним заштитним мерама на увоз одређених производа пореклом из земаља чланица Европске уније, а где се намеравао увести додатни порез на увоз свињског и јунећег меса, показало је још једном да је увозни лоби у БиХ међу најјачима, кажу саговорници "Новости".

БОШЊАЦИ НА СТРАНИ УВОЗНИКА: Пољопривредници огорчени одбијањем Савета министара БиХ да уведе заштитне мере

Фото Савет министара БиХ

Удружење пољопривредника Федерације БиХ осудило је став троје министара из ФБиХ који нису подржали ту одлуку. Пољопривредници из РС и БиХ поручују да Савет министара (СМ) има рок до 25. фебруара да уведе додатни порез на увоз меса из ЕУ или следе масовни протести, блокада путева, граничних прелаза и протест испред зграде СМ у Сарајеву.

- Разочарани смо, поготово чињеницом што је одлука одбијена гласовима министара из реда бошњачког народа (Бисера Турковић, Селмо Цикотић, Сифет Поџић) који се у својим изјавама редовно представљају као највећи заштитници БиХ. Њихово гласање против помоћи домаћим узгајивачима је доказ је да су им интереси појединаца пречи од интереса уједињених пољопривредника из оба ентитета - наводе из Удружења пољопривредника ФБиХ.

Мишо Маљчић, председник Удружења узгајивача свиња РС, каже да више од 100.000 људи у Српској живи од пољопривреде, а већина се бави узгојем и продајом свиња.

ПРОБЛЕМИ Горан Митровић, Фото РТРС

- На терену се свиње продају по 1,5 КМ по килограму што је огроман губитак и буквално дајемо месо бесплатно. С друге стране, у месарама је и даље цена свињетине од 7,5 до 8,5 КМ за килограм. Цена не пада за грађане и на терену је их пљачкају прерађивачи који живе од увоза и уништавају домаћу производњу - каже Маљчић, и додаје да уколико ускоро не уведу додатни порез следе велики протести у целој БиХ.

ДОДАТНИ ПОРЕЗ ДО 2,5 КМ

САВЕТ министара БиХ је на предлог Владе РС на дневни ред ставио Предлог о увођењу заштитних мера на увоз свежег и расхлађеног говеђег и свињског меса. Предлог је био увођење додатног пореза од 1,5 КМ на свињско и 2,5 КМ на јунеће месо.

Горан Митровић, највећи узгајивач товне јунади и свиња у Републици Српској, каже да је ситуација на терену катастрофална кад је у питању цена меса.

- Сви узгајивачи иду у минус. Неки можда издрже овај удар, али велики део узгајивача неће. Људи који имају кредите су у великом проблему. Цена меса је испод сваког нивоа а помоћи са државног врха нема. Све државе су помагале домаћим узгајивачима, само БиХ ништа није урадила за своје пољопривреднике - истиче Митровић.

Митровић каже да се губитак узгајивача у РС и ФБиХ мери у милионима марака, а тешко ће се надокнадити ако овако заједничке институције БиХ наставе да раде.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)