НАКОН СРАМНОГ ПИСМА: Инцко се “пере” након реакција на наметање одговорности српском народу

С.М.

04. 02. 2021. у 17:40

ВАЛЕНТИН Инцко затражио је од Републике Српске да повуче одликовања додељена Караџићу, Крајишнику и Биљани Плавшић. Ултиматум је крај априла. Из Српске, са друге стране, стижу оптужбе како је Инцко српском народу приписао колективну кривицу.

НАКОН СРАМНОГ ПИСМА: Инцко се “пере” након реакција на наметање одговорности српском народу

Фото ohr.int

Писмо Валентина Инцка стигло је у НС РС  тек након што су се смириле страсти у вези са изјавом лидера СДА, Бакира Изетбеговића о српском народу као лошем. Инцко тражи од председника НС РС Недељка Чубриловића да повуче повеље за заслуге које је Организациони одбор за обиежавање 25 година рада парламента, пре четири године доделио Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику, који су у Хашком суду осуђени за ратне злочине. Инцко у писму даје ултиматум првом човеку парламента да до краја априла одузме повеље осуђеним ратним злочинцима, „чији су поступци током оружаног сукоба шокирали свијет и узроковали незамисливе људске патње“.

- Тим чином би се исправило понижење које је почињено према жртвама ратних злочина, њиховим породицама и свим грађанима БиХ, али и уклонила колективна одговорност са српског народа, а уклањањем колективне кривице и елиминисањем бремена прошлости, целокупан народ би се растеретио и много лакше кретао према племенитим циљевима будућности, укључујући и приступање ЕУ – наводи се између осталог у писму.

У првим реакцијама, Инцко за Дојчевеле каже да није он наметнуо колективну одговорност, већ да је РС наметнула српском народу терет кривице.Подсећа да су у октобру 2016. Караџић, Плавшићева и Крајишник добили три одликовања и да су њих троје “играли водећу улогу у тешким злочинима над бошњачким и хрватским становништвом у рату у БиХ”.
– Нисам ја, већ је 24. октобра 2016. Народна скупштина Републике Српске наметнула српском народу тежак терет кривице, када је у име српског народа одликовала три особе осуђене за ратни злочин. Из поштовања према жртвама и њиховом достојанству али и да бих ослободио Србе тог терета, упутио сам писмо пресједнику Скупштине РС да повуче тај корак – рекао је Инцко за ДW.

Он је нагласио како би се дискусија требала усмерити на осуду глорификације осуђених ратних злочинаца и повлачење одликовања, подсећајући да Караџић издржава казну доживотног затвора а да су Плавшићева и Крајишник одслужили дугогодишње казне у затвору, као и да је Крајишник недавно умро од последица инфекције короном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)

Vesna

06.02.2021. 23:28

Incko zivi u osamnaestom veku i jos uvek sanja austrougasko carstvo. Nije ovo slucajno sta rade Incko i njegovi predhodnici. Predlazem majkama koje su prezivele muslimanski pokolj na Bratuncu, oko Srebrenice u Sarajevu, da zajedno tuze visoke predstavnike koji su do sada vrsili tu duznost zbog diskriminacije srpskih zrtava i pristrasnih odluka.