У ИНАТ САРАЈЕВУ: Срби уједињени иду на нове изборе у Сребреници!

Novosti online

02. 02. 2021. у 19:17

ЛИДЕРИ свих српских политичких странака у Сребреници поново су дали јединствену подршку заједничком кандидату Коалиције "Заједно за Сребреницу" за начелника ове општине Младену Грујичићу, након поништавања резултата локалних избора одржаних 15. новембра за Сребреницу.

У ИНАТ САРАЈЕВУ: Срби уједињени иду на нове изборе у Сребреници!

Младен Грујичић / Фото Град Сребреница

Грујичић је данас на конференцији за новинаре са председницима локалног СНСД-а Радомиром Павловићем и СДС-а Момчилом Цвјетиновићем позвао српски народ, односно бираче да у што већем броју изађу на изборе и покажу да су неоправдано поништени избори у овом месту на којима је Грујичић остварио победу са 1.200 освојених гласова више од бошњачког кандидата за начелника Алије Табаковића.

Према прелиминарним резултатима, српске политичке партије биле су освојиле и натполовичну већину у сребреничкој Скупштини општине, а бирачи су данас позвани да поново изађу на изборе и дају гласове оним странкама које су прошли пут прешле цензус, да се не би расипали гласови и губили мандати српских странака.

Актуелни начелник општине и заједнички српски кандидат за ту дужност Младен Грујичић рекао је да су учинили све да изборе добију фер и демократски, али да су они неоправдано поништени и преостаје да се окрену поновном организовању избора и да се што боље припреме за њих.

- Најважније је да смо остали сви заједно као на почетку предизборне кампање и остаје нам да покажемо да су резултати поништених избора били валидни и да ћемо постићи још убједљивују победу приликом понављања избора - поручио је Грујичић.

Он је навео да су сви у Сарајеву усмерени против српског народа у Сребреници и да су то схватили представници свих српских политичких партија, што је утицало да остану још јединственији у походу на нову изборну победу, убедљивију од поништене.

Грујичић је указао да је политика СДА довела бошњачки народ, али и општину у тешку ситуацију.

- Не можемо да функционишемо јер није усвојен буџет нити смо добили неке смернице како да општина функционише у овом периоду када је Скупштина распуштена. Ова агонија се наставља и то ће осетити сви грађани Сребренице. Очекујем да ће препознати ко је према њима добронамеран. Тврдим да су избори били фер и да су се ситне неправилности и пропусти могли другачије отклонити да се не понављају избори на свим бирачким местима - навео је Грујичић.

Он је истакао да је непримерено да се на овакав начин прекраја изборни резултат и поништава његова победа од 1.200 гласова више освојених од његовог ривала за дужност начелника.

Грујичић је захвалио свим политичким партијама које га подржавају и изразио уверење да ће на поновљеним изборима постићи још бољи изборни резултат. Он је навео да још не зна када ће поновљени избори бити одржани, али да зна да ће бити замењени сви чланови бирачких одбора иако су они коректно обавили свој посао на поништеним изборима.

Грујичић је додао да ће општина створити све претпоставке да избори буду законски спроведени јер Савет министара располаже средствима за ову намену и потребно је што пре одржати изборе и фомирати власт да се стање у општини нормализује и настави реализација започетих и припремљених пројеката.

Павловић је апеловао на Централну изборну комисију БиХ да што пре закаже изборе да би се могла конституисати власт и нормализовати рад локалне заједнице након усвајања одређених аката као што су буџет и програм рада Скупштине општине.

Он је позвао бираче да се масовно одазову и изађу на изборе и да имају у виду да је бошњачка Коалиција "Моја иницијатива Сребреница" најавила да је њен циљ да се измени изборни закон за Сребреницу и да се она прогласи дистриктом.

- Бошњачка порука да Сребреницом не могу владати Срби је дискриминаторска и неприхватљива и због тога позивам српски народ да масовно изађе на изборе, да се потврди новембарска победа и да не дају гласове малим политичким партијама које не могу прећи цензус јер се тиме расипају српски гласови и губе одборничка места - поручио је Павловић.

Цвјетиновић је рекао да СДС пружа максималну подршку српском кандидату за начелника Грујичићу и позвао српски народ на јединство и излазак на изборе да би се потврдили резултати поништених избора и формирала скупштинска већина од српских одборника што је изузетно важно за српски народ у овом месту.

- Нисмо очекивали овакаву одлуку ЦИК-а и Суда БиХ и не слажемо се са оваквом одлуком ЦИК-а. Сматрамо да је то напамет урађено и да се ради о политичкој одлуци. Пред ЦИК-ом је нови изазов да исправи грешке и покаже да није пристрасан и да ажурирају бирачки списак - рекао је Цвјетиновић.

Он је указао на апсурдност да бирачки списак остане непромењен што би значило да они фиктивно пријављени у Сребреници због избора, а који су се одмах одјавили из ове општине, могу поново гласати, а да неће бити омогућено да гласају онима који су то право стекли у периоду од закључивања бирачког списка до термина поновног одржавања избора.

- Та неправда и незаконитост се не сме дозволити - поручио је Цвјетиновић, изражавајући наду да ће се ЦИК коначно руководити искључиво правним, а не политичким мерилима.

Локални избори у Сребреници и Добоју биће поновљни 21. фебруара, одлучила је данас Централна изборна комисија БиХ.

ЦИК БиХ је 21. јануара донео одлуке о поништавању избора на 26 редовних бирачких места и два бирачка места у одсуству за ниво начелника и Скупштине општине Сребреница, те поништавање избора на 89 редовних бирачких места за ниво градоначелника и Скупштине града Добоја.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

milosobilic1389

06.02.2021. 20:50

Srpsko prihvatanje tog plana je istorijski značajno jer potpuno negira navodnu srpsku krivicu za rat u BiH i tvrdnje da su Srbi započeli sukobe jer su, navodno, hteli da ruše BiH i uspostave "veliku Srbiju". Lisabonski pregovori, koje je inicirala EU, a koje je vodio portugalski diplomata Žoze Kutiljero, pokrenuti su kako bi bili sprečeni sukobi u BiH i pronađeno kompromisno rešenje. Tokom razgovora, 21. i 22. februara, evropski predstavnici su dali svim stranama ugovor sa tri osnovne tačke prema kojima bi BiH bila nezavisna i sastavljena od tri nacionalna kantona, a Sarajevo bi imalo eksteritorijalni status. Srpska i hrvatska strana, koju su predvodili Radovan Karadžić i Mate Boban, prihvatila je te principe. Tako ostaje zabeleženo da je srpska strana prihvatila nezavisnost BiH pre ijednog ispaljenog metka u BiH u zamenu za teritorijalnu autonomiju.