ПОПУСТИ ЗА ПЛАЋАЊЕ СТРУЈЕ: "Електропривреда РС" припрема правилник о олакшицама

С. М.

27. 01. 2021. у 07:12

НОВИ Закон о електричној енергији, који је ступио на снагу 1. јануара 2021. године, обавезује надлежне институције да формирају правилник о енергетски заштићеном купцу, за који је задужено Министарство здравља и социјалне заштите, као и тимови из Министарства енергетике и рударства и МХ "Електропривреда РС".

ПОПУСТИ ЗА ПЛАЋАЊЕ СТРУЈЕ: Електропривреда РС припрема правилник о олакшицама

Фото Независне Новине

Лука Петровић, генерални директор МХ "Електропривреде РС", каже да ће по овом правилнику бити издвојени потрошачи који ће имати субвенције у киловат-часовима на утрошену електричну енергију на месечном нивоу.

- Наша намера је да то буду пензионери са најнижим примањима, лица која користе туђу негу и помоћ, као и вишечлане породице - рекао је Петровић.

Он је појаснио да ће приликом формирања спискова енергетски заштићеног купца бити сагледано више критеријума према којима ће бити процењено ко спада у ту групу и које попусте може да оствари.

ПОМЕРАЊЕ ЦЕНА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ

ЛУКА Петровић каже да је "РиТЕ Угљевик" од Регулаторне комисије за енергетику РС добио 21 милион КМ, што је регулисану цену производње у Угљевику повећало у значајном проценту.

- Самим тим и ЕРС ће као јавни снабдевач упутити захтев за измену тарифног поступка што ће узроковати померање цена електричне енергије у одређеном проценту - рекао је Петровић.

Петровић је навео да се убрзано ради на изради ових критеријума и да очекује да ће енергетски заштићени купци попусте моћи да остваре већ од 1. априла.

КРИТЕРИЈУМИ Лука Петровић, Фото Новости

- Све ће се прецизно издефинисати ко може да учествује у овим субвенцијама и са колико киловат-сати месечно, што је важна стратегија Владе РС да се приступи помоћи оним категоријама које имају потребу за тим, а оне категорије с већим примањима могу да плате киловат-сат скупље од ових који треба да буду заштићени енергетски купци - објаснио је Петровић.

Петровић је напоменуо да је "Електропривреда РС" 1. септембра 2019. формирала тржишно снабдевање које је мешовитом холдингу ЕРС донело нове приходе.

- Цене по којима привредни субјекти од "Електропривреде РС" купују електричну енергију и даље су далеко испод тржишних цена и субвенционисане су од ЕРС - рекао је Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (1)

КОМШИЈИНЕ КОЗЕ МУ ПОЈЕЛЕ КУКУРУЗ: Видите како му се осветио - сам, без суда и полиције! Сад му прети робија