БОСНА ЈОШ БЕЗ ВАКЦИНА: Познати планови имунизације у Српској и Федерацији БиХ, али не и кад стижу дозе

С. МИШЉЕНОВИЋ

27. 01. 2021. у 08:12

БОСНА ЈОШ БЕЗ ВАКЦИНА: Познати планови имунизације у Српској и Федерацији БиХ, али не и кад стижу дозе

Фото Р. Шегрт

ДОК из Србије стиже вест да је вакцинисано око 300.000 грађана, у Босну и Херцеговину још увек нису ни стигле вакцине против вируса корона.

Ова ситуација све више брине грађане који путем друштвених мрежа траже одговоре од надлежних када ће коначно стићи вакцине и започети процес имунизације. Иако су надлежни у РС и ФБиХ представили план вакцинације још увек нема ниједне пошиљке са вредним дозама из "Фајзера", Русије и Кине...

У Парламенту ФБиХ је јуче одбијен предлог да ФБиХ набави вакцине које су одобрене само у ЕУ. БиХ је званично кроз механизам "Ковакс" наручиила 1.232.000 доза вакцина. Поред тога, кроз механизам снабдевања Европске уније БиХ је наручила и 892.000 доза две врсте вакцина.

Због тога што испоруке вакцина касне у БиХ, сви нивои власти у земљи су се договорили да започну додатну набавку вакцина, док чекају већ уговорене пошиљке.

СТАВ Бранислав Зељковић, Фото Новости

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске, изјавио је да очекује да ће прве вакцине стићи половином фебруара.

Он је подсетио да ће РС набавити 400.000 доза руске вакцине за 200.000 грађана, а да није познато колико ће тачно вакцина БиХ добити преко "Ковакса", с обзиром на то да набавка иде сукцесивно.

- Циљ нам је да кроз већу набавку обезбедимо већу количину вакцина да бисмо имали константан процес вакцинације - изјавио је Зељковић.

Он каже да ове седмице очекују информацију Министарства цивилних послова БиХ о набавци и дистрибуцији вакцина.

Појаснио је да ће за руску вакцину у току седмице бити завршене процедуре и достављена документација како би могли ући у процедуру набавке и испоруке.

Зељковић је рекао да је институт расписао набавку хладног ланца за вакцине како бисмо спремно дочекали прве дозе.

- Када се вакцинишу прве особе и даље ће бити на снази епидемиолошке мере. Особа која се вакцинише неће моћи да скида маску док не будемо вакцинисани у одређеном проценту - рекао је Зељковић.

"СПУТЊИК V" СПРЕМАН!

РУСКА вакцина "Спутњик V" у РС би могла стићи већ следеће седмице, РС је све неопходне документе приложила, а спреман је и транспорт, сада све зависи од руског Фонда директних инвестиција, каже Душко Перовић, шеф

Представништва РС у Москви, који је истакао да сада ништа више не зависи од Српске, већ од руског Фонда са којим је РС потписала уговор.

- Сваки дан смо у контакту. Рекли су нам да смо им приоритет када је реч о испоруци вакцина - казао је Перовић.

Када се говори о локацији вакцинације против вируса корона у РС, одредиће је категорија становништва која се вакцинише, а додатни пунктови биће распоређени уколико за њима буде било потребе.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да ће здравствени радници бити вакцинисани у својим матичним установама, а запослене и кориснике домова за старија лица вакцинисаће тимови надлежних у тим установама.

- За остале особе планирана је вакцинација у надлежним амбулантама породичне медицине или ће бити организовани пунктови у њиховим домовима здравља, у појединим случајевима и изван дома здравља, зависно од услова који постоје у конкретној локалној заједници - наводе у министарству.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)