ЗБОГ КОРОНЕ ПЛОВИ ПО КОПНУ: Како је Миле Миличевић (62) од сплитског постао руђански „барба“ (ФОТО)

Р. МИЛОВИЋ

25. 01. 2021. у 21:56

ЗБОГ КОРОНЕ ПЛОВИ ПО КОПНУ: Како је Миле Миличевић (62) од сплитског постао руђански „барба“ (ФОТО)

Фото: Р. Миловић

СВЕ до појаве вируса корона, Миле Миличевић је од 2006, када се доселио из Сплита у Рудо, крстарио по Лиму и Дрини бродицама „Водени ћиро“ и „Лотика.“

- Већих бродова овде нема, па ја по потреби туристичких тура, мало крстарим Лимско-дринским језером, које почиње у Сетихову код Рудог, а онда ме зовну из „Андрић града“ у Вишеграду и уступе „Лотику“. Беше доста посла, све до појаве вируса корона. Од тада сам „насукан“ на копно. Чекам да ова пандемика Ковид-19. прође или умине, па да се опет дохватим кормила. Баш ми недостаје, али сам се преорјентисао на пољопривреду, што никада пре нисам радио. У малом врту, ту крај Железничке станице, „убијам досаду“- каже за „Новости“ барба Миле.

Из Рудог га је пре 47 година, одвезао воз у Пулу у први разред Средње војне поморске школе, а већ идуће године је школа пресељена у Сплит. Ту је Миле наставио да се војно усавршава, запосли, ожени Српкињом која му роди сина Горана и кћерку Тању. А онда 2006. године се развенча и врати у Рудо, али не више возом, јер је ускотрачна пруга Сарајево - Рудо, укинута 31.јула 1978.године.

- Али, остала је успомена на одлазак из Рудог. Ни сам не знам како сам успео сачувати возну карту Рудо-Сарајево-Загреб-Љубљана, одакле сам онда отишао у Пулу. Чувам је већ 47 година и врло сам поносан на ту чињеницу. Ову карту ми је из Сплита прошле године донио у Рудо син Горан, и он „барба“ са станом на Хвару. Кћерка је лекар у Сплиту. Ја у Рудом живим у бившој железничкој станици, стану који сам наследио од покојних родитеља - каже Миле.

Све се одвија по оној - младости је дато да се нада, а старости, да се свега сећа.

Фото: Р. Миловић

 

- Нема умовања, нема креативне ватре, без тиховања у доколици. Кад схватиш да је најбољи тренутак дана, сат пре сумрака, све ти буде лепше. Остаје ти да утонеш у сан и да се надаш да ће светло зоре распршити зле духове - каже Миле Миличевић из Рудог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)