ПРОШИРЕНА ЛИСТА: Фонд здравственог осигурања РС почео да финансира још 25 нових услуга

Б.С.

25. 01. 2021. у 15:44

ПРОШИРЕНА ЛИСТА: Фонд здравственог осигурања РС почео да финансира још 25 нових услуга

Фото: Б.С.

ФОНД здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС) од ове године почео је да финансира још 25 нових здравствених услуга које до сада нису биле део здравственог система.

Тиме је настављен тренд увођења нових услуга у здравствене установе у Српској, јер је у протеклих пет година уведено више од 300 нових услуга због којих су се раније осигураници упућивали на лечење изван Републике Српске.

- Од јануара 2021. године Универзитетско клинички центар РС почео да изводи 19 нових дијагностичких услуга из области инфектологије, микробиологије, патологије, хумане генетике и биохемијске – лабораторијске дијагностике. Осим тога, Завода за трансфузијску медицину почео је да изводи и четири нове здравствене услуге из области крви и крвних компоненти које су препоруке Европске уније, јер је, између осталог, реч о савременој технологији одстрањивања леукоцита који за одређену категорију пацијената могу да изазову нежељене последице - саопштено је данас из ФЗО РС.

Оцењено је да је то још један доказ да Фонд и целокупан здравствени систем прате светске трендове у овој области и настоје да пацијентима осигурају доступност здравствених услуга које се примењују и у референтним европским клиникама.

Такође, и у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ од ове године уводе се још две нове услуге из области физикалне медицине и рехабилитације, попут терапије ударним таласом за пацијенте са хроничним болним стањима локомоторног апарата.

- Финансирање и увођење нових здравствених услуга, део су стратешке здравствене политике и определење да се улагањем у сопствени развој и ресурсе смањи број пацијената који морају да одлазе на лечење изван Републике Српске. Захваљујући томе, уместо више од 10.000 пацијената који су се пре упућивали на лечење изван РС, сада је тај број смањен на око 6.000 осигураника на годишњем нивоу - поручили су из ФЗО РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)