СТИГЛА ПРЕСУДА САКИБУ МАХМУЉИНУ: Десет година за злочине над Србима, пустио муџахедине да кољу заробљенике ВРС

О. М.

22. 01. 2021. у 09:50

СТИГЛА ПРЕСУДА САКИБУ МАХМУЉИНУ: Десет година за злочине над Србима, пустио муџахедине да кољу заробљенике ВРС

Фото: Фактор

САКИБ Махмуљин, некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ осуђен је у Суду БиХ на 10 година затвора због ратних злочина припадника одреда "Ел муџахидин" на подручју Возуће и Завидовића.

Првостепена пресуда је објављена јутрос, пет година након потврђивања оптужнице. Пресуда није правоснажна.

Тужилаштво БиХ Сакиба Махмуљина терети да је, као командант Трећег корпуса АБиХ у чијем је саставу деловао одред "Ел муџахидин", није ништа предузео да спречи убиства и нечовечна поступања тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године. У оптужници се наводи да су припадници одреда од 11. до 29. септембра 1995. године убили најмање 55 заробљеника, махом припадника Војске Републике Српске. Многи од њих убијени су ритуалним одсецањем глава заробљеника, које су након тога показиване другим заробљеницима.

У оптужници се наводи да су припадници "Ел муџахидина", међу којима су борци афро-азијских земаља, злостављали и мучили заробљенике, одсецали им уши, наносили убоде по телу, везали их и премлаћивали разним предметима... Примењивали су изузетно сурове облике мучења и то везивање заробљеника у згрчене положаје с омчама око врата, које би се услед померања стезале и гушиле жртве, а у којима су их остављали више сати.

Оптужница против Сакиба Махмуљина подигнута је и потврђена у децембру 2015. године. Оптужени је у фебруару 2016. године негирао кривицу, а суђење је почело 23. марта исте године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)