СТИГЛА СИМБОЛИЧНА ПОМОЋ: Из СДС траже конкретнија средства за земљотресом погођене општине у Српској

С. М.

20. 01. 2021. у 10:07

СРЕДСТВА која су Влада Српске и надлежна министарства припремила за санацију штете у Костајници и Козарској Дубици, проузроковане земљотресом 29. децембра су симболична, а још спорнија је динамика достављања финансијске помоћи угроженим грађанима, поручио је заменик председника Српске демократске странке Милан Радовић.

СТИГЛА СИМБОЛИЧНА ПОМОЋ: Из СДС траже конкретнија средства за земљотресом погођене општине у Српској

Фото С. М.

Он истиче да процењена штета само на објектима грађана у Костајници и Дубици износи више од 2,5 милиона КМ, и да за сад имамо само најаву да ће Влада уплатити 100.000 КМ Козарској Дубици и 300.000 Костајници.

- Кажем најаву јер како имамо информације, новац до угрожених грађана још није стигао - навео је Радовић.

ПОМОЋ ВАУЧЕРИМА

ПОРЕД, у најмању руку скромних новчаних средстава која су обећана за санацију, забрињавају и изјаве начелника општина који јавно кажу да средства за санацију нема ни за 20 одсто оних који су пријавили штету. То је неприхватљиво. Сваки човек мора бити подједнако уважен. Није нам страна помоћ угроженим путем ваучера Владе РС и сматрам да је то начин да се помогне сваком погођеном домаћинству, закључио је Милан Радовић.

ЗАХТЕВ Милан Радовић

Фото СДС

Он истиче да је најспорније у целој ситуацији чињеница да људи ван својих домова проводе ову веома хладну зиму и да са нестрпљењем чекају санирање својих кућа и помоћних објеката.

- Земљотрес се десио пре скоро месец дана. Надлежни се даље занимају искључиво пописом штете, а конкретна акција санирања и помоћи изостаје, док грађани хладне зимске дане проводе ван својих домова.

На првој наредној седници Народне скупштине РС инсистираћу на хитности помоћи овим двема општинама које су највише погођене земљотресом - поручује Радовић.

Он је изразио наду да помоћ погођеним неће остати само мртво слово на папиру процене штете, већ да је обавеза свих институција да помогну грађане Костајнице и Дубице сад кад је тешко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)