ДОДИК ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ САРАЈЕВУ: Подигли сте без основа тему "икона" на виши ниво - а немате никакве доказе! (ВИДЕО)

Новости онлајн

17. 01. 2021. у 20:30

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да икона, коју је поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову, остаје власништво Бањалучанина и његове породице, а да је афера у вези са њом обрачун политичког Сарајева које је без икаквог основа ту тему издигло на општи ниво.

ДОДИК ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ САРАЈЕВУ: Подигли сте без основа тему икона на виши ниво - а немате никакве доказе! (ВИДЕО)

Фото: Архива/СРНА

Додик је рекао да су "они острашћени", јер желе да се покажу у борби са Русима, али и да се освете на међународном политичком плану.

- Поручио бих им да доставе доказе да је то било власништво институција Украјине и ми ћемо то вратити уз извињење да нисмо знали да је то тако. Али, они то још нису доставили и немају никаквих података о томе - рекао је Додик у Бањалуци.

Додик је истакао како нема никаквих доказа да је нешто украдено, те да то не тврди ни Украјина, као ни да је нестало или да припада некој њеној институцији.

- Човек из Бањалуке ми је рекао да има икону коју би желио да поклони, да је живио пре 25, 30 година у Русији и да је то део његове породичне имовине и сматрао сам да то може да буде лијеп гест - рекао је Додик.

Додик је навео да су приликом посете Лаврова импресије биле да политичком Сарајеву није одговарао ни Додик као домаћин, ни Лавров као гост, те да је то показано игнорисањем састанка.

Он сматра би се, да је БиХ нормална и правна држава, њени органи, а не он, распитали да ли икону заиста потражује Украјина.

- Ми смо проверавали и на дан када сам имао састанак са Лавровим, Украјина ништа од тога није ништа потраживала, а није ни могла, јер је та икона приватна ствар, део породичног насљеђа, те није припадала ниједној институцији, те нигдје није заведена по броју или по неком акту - појаснио је Додик.

Фото СРНА

Он је навео да постоји информација и да је политичка координација на нивоу БиХ тврдила да Интерпол нема на листи потраживања такве иконе, те да не разумије о чему се онда ради, осим што ни гост ни домаћин састанка нису добродошли у Сарајеву.

- Икона је у трезору у Источном Сарајеву и сачекаћемо да видимо. То је мала икона величине 20 са 15 центиметара - рекао је Додик.

Он је истакао како ће учествовати у поступку о икони, те да се његови људи већ саслушавају у вези са тим.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)