ПРИМЕР НОВИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА: Сећање на најмлађег погинулог борца Требињске бригаде Александра Маслешу

Д. ЦУРАЋ

18. 01. 2021. у 06:08

ПРИМЕР НОВИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА: Сећање на најмлађег погинулог борца Требињске бригаде Александра Маслешу

Породица Маслеша на парастосу / Фото Д. Цураћ

ПОВОДОМ 26 година од смрти најмлађег борца Бобанске чете, Требињске бригаде Војске РС Александра Маслеше, на спомен-обележју које носи његово име, у присуству родбине, сабораца и бројних Требињаца, служен је помен.

Његов саборац из Бобанске чете Драган Ристић Бели истакао је да је Александар школску клупу и оловку заменио крвавим рововима и пушком.

- Био је најмлађи борац и погинуо је бранећи отаџбину. Бобанска чета имала је веома тешке ратне борбе, посебно на подручју Бобана где је била линија разграничења две војске. Није презао ни од чега, није се бојао, неустрашив борац и његово име и дело треба да остане путоказ како се брани своје огњиште - истакао је Ристић.

Александар Маслеша је 1993. са 16 година, добровољно приступио Бобанској чети и тако постао најмлађи борац Требињске бригаде. Рањен је 27. септембра 1994. године, а од исте гранате погинули су командант Бобанске чете војвода Недељко Видаковић, и његови саборци Љубиша Поповић и Драган Слијепчевић, док је Маслеша тешко рањен. Хитно је пребачан на ВМА у Београд, а након 111 дана Маслеша је преминуо.

Свештеник Никола Јанковић служио је помен најмлађем погинулом борцу Требињске бригаде.

- Код Александра куцало је Христово срце и да из тог разлога он треба да буде пример младим људима да никада не забораве његову жртву за Републику Српску - рекао је Јанковић.

СТАДИОН МАЛИХ ИГАРА

У ЧАСТ Александра Маслеше, стадион малих спортова у насељу Брегови носи његово име, који се налази непосредно уз споменик. Поред тога, нацртан је графит са његовим ликом и амблемом ВРС уз стадион, у требињском насељу у Полицама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)