ЖЕСТОК ОДГОВОР НА УКРАЈИНСКЕ ЛАЖИ ОКО ИКОНЕ: Додиков кабинет поручује - Престани да се играш државе, доста је Твитер дипломатије

Срна

16. 01. 2021. у 11:53

КАБИНЕТ српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика позвао је министра спољних послова Украјине Дмитра Кулебу да престане да се игра државе и Твитер дипломатије и да поступи у складу са међународним правом и конвенцијама на које се позива у изјавама за јавност.

ЖЕСТОК ОДГОВОР НА УКРАЈИНСКЕ ЛАЖИ ОКО ИКОНЕ: Додиков кабинет поручује - Престани да се играш државе, доста је Твитер дипломатије

Фото СРНА

- Као доктору правних наука и министру иностраних послова требало би да му буде познато основно правно начело да доказивати мора онај који нешто тврди, а не онај који нешто побија. Такође, требало би да му буду познате и бројне конвенције које се тичу заштите националних, историјских и културних добара и забрани њиховог отуђивања, као што је на пример Унескова Конвенција о мерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине културних добара из 1970. године - истиче се у саопштењу из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

Фото Новости

Реагујући на поновљене лажне оптужбе министра иностраних послова Украјине, из кабинета су још једном позвали украјинску страну да достави све ваљане доказе у складу са Оперативним смерницама за имплементацију поменуте Конвенције, као и да се званично изјасни у случају да не поседује материјалне доказе, којима би потврдила своје наводе.

У саопштењу се подсећа да је, у интересу истинитог и објективног информисања јавности, као и да би коначно била „стављена тачка на овај исфабриковани проблем“, кабинет српског члана и председавајућег Председништва БиХ још 23. децембра прошле године затражио да Амбасада Украјине у Сарајеву достави све релевантне информације у вези са наводима о власништву Украјине над предметном иконом.

- Из кабинета је експлицитно затражено да Амбасада Украјине достави све правно ваљане чињенице и доказе којима се потврђује да евентуално власништво над иконом припада Украјини, као и све доказе који потврђују наводе да је предметна икона отуђена, укључујући информације о начину отуђивања, времену, месту и власнику - наводи се у саопштењу.

Из кабинета наглашавају да до данашњег дана Амбасада Украјине није доставила тражене информације.

- Базирати наводе на основу погрешно интерпретираних медијских чланака и затим јавно износити неистине и оптужбе је одраз аматерства и недостатка елементарног знања из области права, међународних односа и дипломатије - констатује се у саопштењу.

Фото Срна

У саопштењу се подсећа да ниједна међународна институција, па ни Интерпол, о чијој се укључености у ову манипулацију највише спекулисало, нису потврдили да се предметна икона налази на било каквој листи отуђене културне баштине, коју потражује Украјина или било која друга земља.

- У последњих месец дана конструисане су различите теорије, спекулисало се о пореклу иконе, изнесене су бројне оптужбе на рачун српског члана и председавајућег Председништва БиХ без иједног аргумента, доказа па чак и индиције, која би указала на то да је стварно реч о украденој икони те да је иста део ‘нестале’ историјске и културне баштине, коју потражује Украјина - наглашава се у саопштењу.

Кабинет је још једном позвао украјинску страну да се суздржи од изношења ставова, који су базирани на непровереним и некредибилним информацијама, као и лажним вестима, јер на тај начин руше кредибилитет институција које представљају, обмањују јавност и грађане и наносе огромну штету билатералним односима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

MILE

16.01.2021. 12:45

Jako mi je žao naroda koji živi na teritoriji Ukrajine,da ih ovako brukaju političari i strašno je da neko proizvoljno kao taj nesretni ministar i ambasador Ukraine tako se ponašaju. Ne pišem ovo na pamet,nego me veže poznanstvo sa prvim ukrainskim ambasadorom za BiH gospodinom Anatolijem Šostakom,ako je živ,a nadam se da jeste sigurno nije sretan sa ovakvom politikom svoga naslednika.

naranca

16.01.2021. 13:06

''Kao doktoru pravnih nauka i ministru inostranih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobij''------------kad su konjusari ista znali?