ТРОБОЈКА НА БАДЊАКУ СМЕТАЛА БОШЊАЦИМА: Ово је Србин који је кажњен због прославе Бадњег дана

С. МИШЉЕНОВИЋ

16. 01. 2021. у 08:40

ТРОБОЈКА НА БАДЊАКУ СМЕТАЛА БОШЊАЦИМА: Ово је Србин који је кажњен због прославе Бадњег дана

Фото С. Мишљеновић

ДАМИР Ковачевић, српски повратник у Оџак, у Федерацији БиХ, кажњен је са 200 конвертибилних марака због истицања заставе Србије приликом традиционалне вожње бадњака на Бадњи дан.

Он је возио бадњак кроз највеће српско село Нови Град у општини Оџак и био је на челу колоне од неколико аутомобила која се кретала кроз село, према цркви Светог Петра и Павла.

Ковачевић, за "Новости", каже да је казну већ платио, али да је ово врло лоша порука српској заједници у Оџаку.

- Као и претходних година, за Бадњи дан смо формирали колону аутомобила - прича Ковачевић. - Био сам на челу са трактором у којем је био бадњак. Возили смо се кроз село да људи даривају бадњак. Потом смо отишли у порту цркве на паљење бадњака.

Неколико дана касније стигао му је позив да се јави у полицијску станицу у Оџаку.

- Одмах сам отишао и не знајући зашто ме зову - наставља Ковачевић.

- Дочекао ме полицајац Един Барјактаревић и питао да ли сам возио трактор. Рекао је да је то застава Србије. Упитао је да ли знам да је то прекршај, одговорио сам да нисам знао. Увек је било застава. Хрвати носе са шаховницом, муслимани са љиљанима. Рекао ми је, ако не прихватам кривицу, да следи судски поступак, а ако прихватим - добићу казну од 200 марака. Дали су ми налог и уплатницу. Прихватио сам одговорност и платио сам казну.

ЛОГОР

СРБИ никада неће заборавити да је на подручју Оџака био логор за Србе у којем је било више од 1.200 заробљеника. После рата Срби су се вратили у Оџак на своја огњишта и нећемо трпети никакве притиске и провокације - каже Дамир Иветић.

Каже нам и да су након тога медији у Федерацији објавили да је по Оџаку провоцирао грађане српском заставом, нигде не споменувши да се ради о бадњаку и Бадњицу.

- Колона са бадњаком није изашла даље од нашег села. И следеће године ћемо правити колону и славити Бадњицу и носити бадњак. Никада нам није пало на памет да неког провоцирамо.Лично сваке године водим рачуна да све прође како треба јер сам и председник месне заједнице Нови Град. Али, неком је засметала застава и пријавио нас је полицији - каже Ковачевић.

Председник Српског грађанског удружења "Посавина" и одбора СНСД у Оџаку Дамир Иветић каже, за "Новости", да је у бошњачкој "кухињи" осмишљена акција око кажњавања Срба због заставе Србије.

- У Оџаку су Срби први пут превага за формирање власти у Скупштини - тврди Иветић.

Фото С. Мишљеновић

 

- Ово је порука бошњачких странака да Срби не смеју да формирају власт са ХДЗ БиХ. Поручујем свима који мисле да могу застрашити српски народ у Оџаку и Посавини, да од тога нема ништа. Поменути полицајац Барјактаревић је познат у Оџаку као национално обојен и он једини упражњава верске обреде у полицијској станици. Није случајно што је управо он добио случај.

Истиче и да се очигледно жели наметнути мишљење да у Оџаку на улици могу само бити заставе БиХ, и ниједна друга.

- Срби у овој општини поштују обичаје сва три народа и због тога нећемо допустити да нас вређају и пишу нам неке казне за наш најсветлији празник Божић - каже Иветић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

MilosObilic1389

16.01.2021. 09:02

Разлог више да Република Српска иступи из федерације ... - јер се Србима у федерацији УСКРАЋУЈУ ВЕРСКА И ЉУДСКА ПРАВА...!!

Boris

16.01.2021. 09:12

Barjaktarevic tako je to kad poturica hoce da bude veci od Turcina ,za informaciju Srbima ustase se javno hvale i danas da je Berlin pao sedmicu dana pre Odzaka za njih Odzak nikada nije oslobodjen vec je pao

prellee

16.01.2021. 10:17

Njima baš sve smeta Srpsko i ogromna je mržnja.Umjesto da razvijaju saradnju u skladu sa zajedništvom, oni to niti razumiju, niti žele. SVE JE NEGATIVNO ZA NJIH IZ REPUBLIKE SRPSKE.Mržnja kao forma saradnje za njih je jedino RAZUMLJIVA.

ban Kulin

16.01.2021. 10:45

Samo bih da podsetim da je rat u Bosni počeo upravo na sličan našin i to tako što su islamski teroristi presreli kolonu srpskih svatova, oteli im zastave i spalili ih, a potom su pucali na dva čoveka, jednog su ubili, a drugog teško ralili, ubijen je Nikola Gardović, a teško je ranjen srpski sveštenik, ostali svatovi su proterani iz Sarajeva i to je bilo prvo etničko čišćenje u tom ratu.

Boki 61

17.01.2021. 19:02

@Predrag - Ajde ti nas neko prosvetljenje i objasni šta se za Božić radi. Mi vernici to ne znamo. Prijateljski savet za tebe. Čovek je naj pametniji dok ne progovori. Ajde malo budi pametan i samo ćuti.

Ratko

16.01.2021. 19:29

Odma Dodik mora muslimanima kad dodje vrijeme Ramazana i Bajrama vratit im istom mjerom. Kaznit svakoga muslimana koji javno namece vjerske obicaje a svi znamo sto cine. Jadni ste moji muslimani dje vi je cast i obraz bacili ste ga odavno pod noge.