БАКИР УЗАЛУД ПРЕТИ СУДОМ: Ни ове године нису изостали напади на РС уочи обележавања 9. јануара

С. МИШЉЕНОВИЋ

09. 01. 2021. у 07:13

БАКИР УЗАЛУД ПРЕТИ СУДОМ: Ни ове године нису изостали напади на РС уочи обележавања 9. јануара

Дефиле на ранијој свечаности

РЕПУБЛИКА Српска и 9. јануар, Дан Републике, јачи су са сваким новим нападом из Сарајева. Темељ РС у који је уграђено на хиљаде живота најбољих синова и кћери никада неће попустити пред нападом да се сруши и уништи.

Таква порука стиже из Бањалуке, која се и уочи данашњег обележавања 29. рођендана Српске, нашла на мети лидера СДА Бакира Изетбеговића, његове продужене руке Рамиза Салкића, потпредседника РС, као и других из бошњачких кругова.

Изетбеговић је затражио да Тужилаштво БиХ процесуира све из РС који су одговорни за организовање обележавања Дана Републике 9. јануара, за који тврди да га је Уставни суд прогласио неуставним. Салкић је отишао и корак даље, наводима да "овај дан асоцира на геноцид, злочине" и тражи реакцију међународне заједнице и високог представника у БиХ.

У Српској одбацују нападе и поручују да је РС вишевековна идеја и тежња српског народа да живи у својој држави слободно.

- Ова генерација је очигледно имала историјску улогу да ту идеју материјализује и тај сан оствари - истакао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Он је изјавио да је проглашавањем РС заустављено континуирано урушавање српске националне идеје, које је на овим просторима присутно од доласка Турака, преко Аустроугара, комуниста, па све до данас:

- Република Српска је тог 9. јануара 1992. само добила име, али с ове дистанце јасно је да је потреба за њом и борба за њу почела још у 15. веку, доласком Турака на ове просторе.

Према његовим речима, расправе када је настала РС и укључивање Уставног суда БиХ у ту причу само су последица једа оних који се не мире с тим што је уопште створена:

- Одлука Уставног суда БиХ не може да промени точак историје. Тај суд свакако није институција где би ми требало да тражимо дозволу шта и када да славимо. Већ се возимо "9. јануаром", живимо у улицама "9. јануара", ми наш Дан Републике живимо у реалном животу. Ми своје празнике поштујемо, не зато што је прописао закон, већ зато што је то дан у коме су испуњене наше вишевековне жеље да живимо слободно и на своме, не угрожавајући било кога.

Он је додао да позиви на процесуирање оних који славе Дан РС нису ништа друго него покушај свођења Срба на положај од 15. века па до 9. јануара 1992.

Председница Српске Жељка Цвијановић рекла је да треба поштовати сваку жртву дату за Српску и изразила уверење да ће РС сваке године бити све јача и развијенија, јер је показала капацитет институција борећи се са разним проблемима. Она је истакла да Република Српска данас живи у слободи, развија се, суочава се са различитим изазовима, али их и превазилази.

Иначе, због вируса корона овогодишња прослава 9. јануара организована је према здравственим препорукама. Програм о Дану Републике биће емитован на РТРС, а неће бити традиционалног дефилеа улицама Бањалуке. Поводом Дана Републике на РТРС ће бити премијерно приказан документарно-играни филм "Коридор 92", који се бави хронологијом битке за пробој коридора у Посавини.

ПОТВРЂЕНО НА РЕФЕРЕНДУМУ

УСТАВНИ суд БиХ је 2015, по апелацији Бакира Изетбеговића, прогласио 9. јануар, Дан Републике РС, неуставним и затражио да се промени датум обележавања. Институције РС ову одлуку нису прихватиле и наредне године је одржан референдум, на којем су се грађани Српске изјаснили да желе да 9. јануар остане Дан Републике. Бошњачки политичари су покушали новим апелацијама да оспоре прославу 9. јануара, али су институције РС кроз измене закона потврдиле овај датум као Дан Републике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)