СРПСКА СУТРА СЛАВИ ДАН РЕПУБЛИКЕ: Бањалука дочекује празник окићена тробојкама

Танјуг

08. 01. 2021. у 19:26

СРПСКА СУТРА СЛАВИ ДАН РЕПУБЛИКЕ: Бањалука дочекује празник окићена тробојкама

Фото: С. Мишљеновић

РЕПУБЛИКА Српска сутра обележава, 9. јануар, Дан Републике, а Бањалука празник дочекује окићена заставама.

Заставе су постављене на главним саобраћајницама кроз ужи центар града у улицама Краља Петра Првог Карађорђевића, Младена Стојановића, Вука Караџића и Алеји Светог Саве.

Због пандемије вируса корона, за разлику од претходних година, овај 9. јануар биће обележен у складу са предложеним епидемиолошким мерама.

На захтев бошњачког лидера Бакира Изетбеговића, Уставни суд БиХ је обележавање овог празника прогласио неуставним.

У Републици Српској се 9. јануар и даље обележава, јер је на тај дан 1992. године у Сарајеву, тадашња Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини, донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ је раније најавио обележавање 9. јануара и ове године, а након тога је реаговала Изетбеговићева СДА захтевом да правосудни органи, ПИЦ и ОХР процесуирају организаторе обележавања.

Одлуком Уставног суда је, наиме, наложено брисање спорних одредби Закона о празницима РС-а, па су власти РС у октобру 2016. усвојиле Закон о Дану РС-а како би, како је тада речено, имплементирале одлуку Уставног суда БиХ.

У Закону је 9. јануар потврђен као Дан РС.

Као основ за доношење закона властима је послужио референдум из септембра 2016., на којем је више од 99 одсто изашлих гласача, грађана Републике Српске, на питање - "Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?" одговорило са "Да".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)