ВИШЕ УМРЛИХ НЕГО РОЂЕНИХ: Поражавајућа демографска статистика у Фочи, најразвијенијој општини на Горњедринској регији

Р. МИЛОВИЋ

03. 01. 2021. у 18:45

ФОЧА је универзитетски град са близу 2.000 студената( међу којима је и 300 домицилних Фочака) на Медецинском и Бословском факултету, две средње и две осмогодишње школе.

ВИШЕ УМРЛИХ НЕГО РОЂЕНИХ: Поражавајућа демографска статистика у Фочи, најразвијенијој општини на Горњедринској регији

Фото Р. М.

Територијално, после Бањалуке, највећа општина у Републици Српској.У таквој општини, која је центар Горњедринске регије, у којој је смештена и Универзитетска болница, Казнено-попрвни завод и чувени НП „Сутјеска“, поражавајућа је демографска слика.

У години за нама, рођено је 76 девојчица и 46 дечака, а умрло 98 жена и 88 мушкараца. Тај тренд, више умрлих од рођених, траје годинама.

Статистика каже да је од 2010. године до краја 2020. године овде рођено 698 дечака и 622 девојчице, а умрло 1.820 становника Фоче, или 500 више него их се родило.

Ако су „гаврани“ бржи од „рода“ у Фочи, центру Гоњедрионске регије,а близу 20.000 становника, онда не чуди што је демографска слика у Рудом, Чајничу, Калиновику, Вишеграду и Рогатици, са укупно 30.000 становника, неупоредиво лошија.

Велике наде у побољшање демографије полажу се у најављену изградњу три хидроелектране на Дрини (две изнад Фоче и једна испод града у Паунцима) са око најмање 5.000 градитеља у континуитету од 10 година. Надати се да ће их пратити и „роде“.

Томе се надају и у Рудом, где је већ требала да се заврши изградње ХЕ „Мрсово“ на Лиму са језером од 10 км, али је од ње руке дигао Рус Сердарев, а зашто и Влада РС и ХЕ „Вишеград“, за сада нема одговора. Нема одговора ни када ће поново прорадити „Хотел Рудо“ са четири звездице у власништву Сердарева, односно „Комсар-енерџи“из Бањалуке, најлепши на Горњедринској регији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Focanin

03.01.2021. 19:51

Sudeci po sadrzaju clanka izgleda da je stanovnistvu jedina nada izgradnja hidroelektrana na podrucju opstine,ako je to istina,onda se stvarno nemamo cemu boljem nadati.Opstina Foca ima veoma veliki turisticki potencijal sa svim svojim prirodnim znamenjima a hidroelekrtane su dijametralna "strategija razvoja"