КОСТАЈНИЦА И КОЗАРСКА ДУБИЦА СУМИРАЈУ ШТЕТУ: Земљотрес у Петрињи уздрмао и две општине у РС

С.М.

30. 12. 2020. у 10:49

НА десетине приватних и јавних објеката на подручју Козарске Дубице и Костајнице претрпјело је штету услед земљотреса који је јуче погодио општину Петрињу у Хрватској.

КОСТАЈНИЦА И КОЗАРСКА ДУБИЦА СУМИРАЈУ ШТЕТУ: Земљотрес у Петрињи уздрмао и две општине у РС

Фото: Срна

На сву срећу у ове две општине није било теже повређшених особа. У Костајници су оштећени средња школа, зграда општине, шумарија, две стамбене зграде и велики број кућа.


Начелник општине Костајница Никола Јањетовић изјавио је да су на подручју општине јутрос забележена још два подрхтавања тла која су узроковала додатна оштећења на објектима, а око 70 људи нема услова да буде у својим домовима.

-Формирали смо тимове који поново обилазе терен да виде да ли је дошло до додатих оштећења. Већ имамо пријављених додатних оштећења, објекти који су јуче били оштећени у одређеној мери, данас су додатно оштећени, рекао је Јањетовић.

Он је додао да на терену нису комисије за попис штете, те да ће оне бити накнадно формиране.

-Статичари из Бањалуке треба да дођу да прегледају значајније стамбене објекте, зграду општине, средњу школу, основну школу, те друге објекте који су значајно оштећено, да видимо да ли су ти објекти даље употребљиви, истакао је Јањетовић.

Јањетовић је додао да, према информацијама од синоћ, око 70 људи нема услова да буде у својим домовима, те да је од тог броја њих десетак морала збринути општина.
Костајница је, додао је Јањетовић, имала и помоћ Цивилне заштите, чији је Тим за интервентну помоћ тренутно у Градишци.

-Обезбедили су шаторе и контејнере за преноћиште у случају нових земљотреса. “Електро Нови Град” шаље нам своју корпу да се настави са скидањем димњака на стамбеним објектима који су попадали. Очекујемо и камион са дугим лествама за зграде до којих ми не можемо доћи, рекао је Јањетовић.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић потврдио је данас да је у јучерашњем земљотресу настала значајна материјална штета на приватним и друштвеним објектима у Козарској Дубици и позвао грађане да то пријаве.

Фото: Срна

 

На јутрошњој седници Штаба за ванредне ситуације формирана је грађевинска комисија за утврђивање оштећења на објектима, која се састоји од четири тима.


-Комисија почиње са радом одмах, а циљ је да у најкраћем могућем року евидентирамо сву штету на градском и сеоским подручјима насталу у јучерашњем земљотресу, како би комплетна документација била прослеђена Влади РС, која је понудила помоћ. Имамо доста дојава грађана о насталој штети на приватним објектима, рекао је Рељић, који је и командант Штаба за ванредне ситуације.

Фото: РТРС

 

Рељић је позвао грађане и правна лица да штету, уз записник и адекватну фото-документацију, пријаве путем броја телефона 052/416-027 у општинско Одељење за стамбено-комуналне послове.


Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио да ће Влада Српске на данашњој седници донијети одлуку да материјално помогне општинама Козарска Дубица и Костајница које су претрпјеле штету у земљотресу, те оцинио да су републичке институције у првој реакцији након природне непогоде адеквадно одговориле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)