ДОГОРЕЛО: Протест пољопривредника Семберије и Мајевице

Б.Милошевић

28. 12. 2020. у 18:53

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ Семберије и Мајевице,којима су се придружили и пољопривредници из других регија,организовали су мирни протест, довезавши тракторе и пољопривредну механизацију испред царинског терминала у Дворовима,захтевајући од надлежних ентитетских и државних институција заштиту домаће производње и забрану неконтролисаног, прекомерног увоза пољопривредно-прехрамбених производа.

ДОГОРЕЛО: Протест пољопривредника Семберије и Мајевице

Фото: Б. Милошевић

Саво Бакајлић,председник Савеза удружења пољопривредних произвођача Семберије и Мајевице, каже да су пољопривредници јединствени у истицању својих захтева за заштиту домаће производње.

-Ово је протест упозорења надлежним институцијама. Имали смо добре намере, и на време смо упућивали захтеве да се заштити домаћи произвођач. Молили смо за, макар три месеца смањења увоза,како бисмо могли продати наше поврће,а слично је и са месом, воћем и млеком. Нас не занима политика и политичке странке, али тражимо да министар споњне трговине Сташа Кошарац поднесе оставку, каже Бакајлић.

Мика Зекић, фармер из Лопарске општине,који се бави товом јунади, подсећа да је прошле године у ово време цена јунади била 4,60, а данас је 3,70 марака по килограму јунетине.

- Наш народ конзумира увозну храну сумњивог порекла, а ми нашу, здраву домаћу храну немамо где пласирати, каже Зекић.

Јуро Копачић, председник Удружења "Жито" из Оџака, додаје да су пољопривредници огорчени, те да се морају увести заштитне мере за комплетни пољопривредну производњу-од воћарства, производње жита, до узгоја стоке и повртларства.

Горан Симић, произвођач поврћа из Велике Обарске, каже да без заштитних мера државе, постаје упитна пољопривредна производња и сами произвођачи.

-Пољопривреда је на коленима, и ми више немамо ресурса за производњу. Чиме да задржимо младе на селу, ако су и сами сведоци да се поврће баца, да се парцеле са купусом заоравају, и да је килограм паштете дупло скупљи од килограма прасећег меса. Крајње је време да у овој држави свако почне да ради за шта је плаћен, ако зна-ако не зна нека дође онај ко зна. Ми ће мо протестовати до испуњења наших захтева, само нам је то остало, каже Симић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)