АЛЕН ШЕРАНИЋ, МИНИСТАР ЗДРАВЉА РС: Очекујем препоруке Кризног штаба за празнике!

С. М.

26. 12. 2020. у 12:43

АЛЕН ШЕРАНИЋ, МИНИСТАР ЗДРАВЉА РС: Очекујем препоруке Кризног штаба за празнике!

Фото Влада РС

МИНСИТАР здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље неповољна с обзиром на активни број лица заражених вирусом корона, те да очекује да ће Републички штаб за ванредне ситуације наредних дана изаћи с препорукама за предстојеће празнике.

Говорећи о могућности увођења нових мера за новогодишње и божићне празнике, Шеранић је истакао да Штаб у овом тренутку цени неколико аспеката.

- Пре свега, то је аспект заштите здравља појединца и заштите здравља популације, као и очувања функционисања здравственог система. С друге стране, ту је један социјално друштвени контекст живота и функционисања у целој овој епидемији - рекао је Шеранић.

Према његовим речима, Штаб прати седмичне извештаје Института за јавно здравство и на бази тога процењује стање и доноси одређене мере.

- Очекујем да ће у наредној седмици Штаб говорити о томе на који начин ћемо проводити празнике. Мислим да ћемо бити фокусирани на одређене периоде у јануару - нагласио је Шеранић.

Он је додао да су предстојећи празници ризик за све нас, те да је неопходно да сви буду опрезни, одговорни и да се држе препоручених мера.

- Контролни механизми морају много више да раде. Знам да је и пред њима тежак период и да су се сви заморили, али то је једини начин да очувамо епидемиолошку ситуацију стабилном - истакао је Шеранић.

Према његовим речима, поред апела које надлежни константно упућују о личним заштитним мерама и о начину дружења и живота, морају бити појачане контроле свега онога што може условити ризично понашање у наредном периоду.

Када је реч о вакцинацији против вируса корона, Шеранић је истакао за Срну да је Република Српска уплатила целокупан износ од 6,9 милиона КМ у оквиру Ковакс механизма, те да се заједно с Федерацијом БиХ и Брчко дистриктом у првом кругу унапред резервисала за добијање вакцине.

Паралелно с тим, навео је Шеранић, Институт приводи крају коначну процену хладног ланца и процену свих потреба везано за поједина места, у смислу дистрибуције саме вакцине и њене прерасподеле широм РС.

- Осим тога, потребно је још да видимо да ли ће вакцина бити у вишедозном или монодозном паковању, што утиче на потребе у смислу медицинских средстава као што су игле, шприце и остали потрошни материјал, како би се процес ревакцинације могао успешно завршити - објаснио је Шеранић.

Он је додао да је Република Српска припремила план вакцинације, да су одређене примарне групе и да се информације о доласку вакцине очекују од Министарства цивилних послова у Савету министара које је уговорна страна са Ковакс механизмом.

-Истовремено је појачана комуникација с Представништвом РС у Русији, где покушавамо да обезбедимо сав правни механизам за допремање вакцине из Русије, нагласио је Шеранић.

Кад је реч о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Српској, Шеранић је рекао да нас она увек подсећа на озбиљност и одговорност коју треба да имамо.

- И даље имамо више од 900 лица на болничком лечењу. Тај податак је бољи у односу на новембар, али и даље не смемо попуштати у смислу самог опреза и размишљања да можемо да се опустимо. За то никако није време, поготово што иде време празника - истакао је Шеранић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)