РАЗБИЈЕН МИТ О ПОКЛОНУ ЗА ЛАВРОВА: Откривено како је Додик дошао до иконе (ВИДЕО)

Novosti online

24. 12. 2020. у 13:02

РАЗБИЈЕН МИТ О ПОКЛОНУ ЗА ЛАВРОВА: Откривено како је Додик дошао до иконе (ВИДЕО)

Фото Срна

РАДОВАН Ковачевић, саветник српског члана и председавајућег Председништва БиХ каже да је неопходно да се крене од почетка и објасни о чему се ради када је у питању поклоњена икона Сергеју Лаврову, министру иностраних послова Руске Федерације.

- Икона је била у приватном власништву једне породице из Бањалуке, која је ту имала дуже од 15 година. Они су пожелели да та икона буде поклоњена Лаврову - наводи Ковачевић гостујући у Дневнику 1 РТРС.

Ковачевић даље истиче да је ту и питање вредности саме иконе.

- Икона наравно има сентименталну вредност, те вредност на основу тога што је у питању православна икона која је освештана, али нема никакву значајнију материјалну вредност - истакао је Ковачевић.

Оно што је јако битно, наводи Ковачевић, а што свако од гледалаца може да провери, јесте да такве иконе је лако могуће пронаћи на интернету.

- Има их јако много и њихова цена се креће од 100 до 200 евра - каже Ковачевић.

Наводи да су извршили проверу, те каже да не постоји потрага за спорном иконом било где, те да се не налази у било каквој евиденцији.

- Верујем да је јавности познато да постоји Интерполова база, која постоји од 1951. године, дакле после Другог светског рата, када је велики број уметнина био отуђен и за којима је трагано. Постоји једна база, која је и те како детаљна и у њој се налазе хиљаде артефакта БиХ, али наравно ове иконе ту нема - истакао је Ковачевић.

Ковачевић каже да она није на било који начин никада представљала културну баштину или било шта друго.

- Тако да је и то ствар, која је јако битна. Не ради се о било каквом културном благу или било чему другом. То су најобичније спекулације, за које нико није понудио било какав доказ, али је намера била потпуно и јасно политичка - рекао је Ковачевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)