КУСТОС НАРОДНОГ МУЗЕЈА О ДОДИКОВОЈ ИКОНИ: Кусовац о пореклу поклона који је изазвао политичку ујдурму

Танјуг

21. 12. 2020. у 14:01

ВИШЕДЕЦЕНИЈСКИ кустос Народног музеја у Београду Никола Кусовац сматра да цели случај око иконе коју је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову током недавне посете БиХ, поприма обрисе политичке ујдурме и да је највероватније реч о руској икони из 18. века која је рађена у серији од 10.000 примерака.

КУСТОС НАРОДНОГ МУЗЕЈА О ДОДИКОВОЈ ИКОНИ: Кусовац о пореклу поклона који је изазвао политичку ујдурму

Фото СРНА

- Сва је прилика да ће се испоставити како је реч о руској икони која је настала у 18 веку када је Кијев био несумњива престоница руског православља. Кијев је матица руског православља, а не Москва. Све што се "закувало" у православној Русији носи знак Кијев. Чак и да је настала у Луганску сви знају да у том граду и данас живи већинско руско становништво - каже Кусовац.

Он истиче да је тржиште руских икона јако ослабило јер је реч о тиражима од по десетак хиљада примерака и да верује да ће се показати да је и овај случај везан за једну од тих икона која је легално купљена.

Фото СРНА

 

Према његовим речима нека икона из Луганска, које се помиње као место настајања тог уметничког предмета, могла је на наше просторе да стигне данас, али и пре 100 или 200 година. Могли су да је донесу руски емигранти у Београд након Бољшевичке револуције...

- Имамо много руског уметничког материјала који је управо у том периоду стигао у Србију - каже Кусовац.

Никола Кусовац наглашава да би се политичка учитавања цео случај, избегла да је рађено по закону.

- Постоје службе заштите културних добара и царинске службе у Републици Српској. да су оне обављале посао како ваља до ових " бедастоћа" не би дошло. Прво су морали да утврде да ли је та икона културно добро или није. По свему што смо о икони сазнали она није културно добро. Свакако та икона има оков. Претпостављам да је тај оков сребрни јер ако је лимени, не треба ни гледати ту икону. Ако је сребрни он има пункције, а на тим пункцијама пише година производње и има мајстора који ју је извео. Дакле све је лако утврдиво без нагађања која прате цео случај од почетка - каже Кусовац и додаје да би сваки истински стручњак у неколико минута могао да утврди све икони коју је Милорад Додик поклонио Сергеју Лаврову.

Никола Кусовац/Фото: Принтсцреен

 

Како каже у току је политичко мешетарење и цели случај поприма обрисе политичке ујдурме.

- Струка је морала да заштити даривање тако важног госта од политичког мешетарења. Прво је та икона морала да буде у рукама стручњака из службе за зштиту добара у Републици Српској и онда не би било неспоразума" казао је Кусовац.

Фотографију иконе коју је Додик поклонио лаврову, објавио је Додиков Савез независних социјалдемократа (СНСД) на твитер, а на њој се вид црвени воштани печат на полеђини и отисак "УРСР. Народни комитет за образовање. Укрнаука. Одеска регионална комисија"

На то је реаговала Амбасада Украјине у Босни и Херцеговини и упутила Министарству спољних послова БиХ ноту у којој моле за пружање детаљне информације о пореклу иконе из Луганска, града у Украјини, а тужилаштво БиХ саопштило је да је формирало предмет "случај икона" на основу информације од министарке спољних послова у Савету министара БиХ Бисере Турковић, аминистарство спољних послова Русије саопштило да ће икона бити враћена дародавцу како би се преко Интерпола утврдила њена историја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)