ВЕШТАЧЕЊЕ БЕЗ ОДГОВОРА: Наставак суђења за убиство бизнисмена Славише Крунића

О. МАТАВУЉ

17. 12. 2020. у 21:55

ГРЕГОР Ковач из Словеније, вештак за форензичку анализу видео снимака, сведочио је видео линком у Окружном суду у Бањалуци на суђењу за убиство бизнисмена Славише Крунића и Жарка Павловића, те рањавање Горана Илића.

ВЕШТАЧЕЊЕ БЕЗ ОДГОВОРА: Наставак суђења за убиство бизнисмена Славише Крунића

Фото: Скриншот АТВ

За планирање и организовање злочина оптужени су Бенеди Ђукановић и Емилио Балдо, а за помагање се терети инсајдер из "Сектор секјуритија" Родољуб Гајић. Међу нападачима је био и Жељко Ковачевић који је убијен у размени ватре.

Ковач је анализирао снимке са више надзорних камера на којима се виде аутомобили, за које тужилаштво тврди да су користили оптужени, али ни са једног снимка није могао потврдити регистарске ознаке, ни идентитет возача.

Вештак је потврдио да се на неколико снимака налазе црвена "опел корса" и "голф 7" који по индивидуалним и општим карактеристика одговарају аутима који су користили Ковачевић, односно Ђукановић.

- Очите једнакости за црвену "корсу" видљиве су на три камере и с највишим степеном вероватноће се може рећи да је то она, чије су ми неспорне фотографије достављене. На четири снимка поређење је могуће само по основним карактеристика, али не и индивидуалним и оцена је да би то "могло бити" то возило. За Голфа се поуздано могу потврдити са две камере - рекао је Ковач.

Појаснио је да би вештачење било прецизније да су му достављени квалитетнији снимци.

- Очигледно је неко био шофер, али се идентитет не може утврдити. Не може се рећи ни да ли је возио мушкарац или жена. Ни на једном снимку није могуће утврдити број регистарских ознака - рекао је Ковач.

За такав одговор вештак и није био потребан, јер је и лаику то било јасно након што су снимци приказани у судници. Нејасно је зашто је тужилаштво уопште тражило ову врсту вештачења које ће пореске обвезнике коштати више хиљада евра.

У унакрсном испитивању Татјана Савић, адвокат Ђукановића, питала је вештака који му је неспорни снимак "голфа" достављен на анализу, када се зна да је то возило пронађено у јуну ове године, а вештачење рађено у децембру прошле. Ковач је појаснио да је рађено на основу фотографије коју му је тужилаштво доставило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)