УХАПШЕНИ ЗБОГ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА: Приведено седам припадника тзв. Армије БиХ

О. М.

16. 12. 2020. у 11:52

АГЕНЦИЈА за истраге и заштиту БиХ (СИПА) ухапсила је јутрос у Тузли и Сапни седам некадашњих припадника тзв. Армије БиХ због сумње да су починили ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника на подручју Зворника.

УХАПШЕНИ ЗБОГ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА: Приведено седам припадника тзв. Армије БиХ

Огњен Матавуљ

Како сазнају "Новости", Тужилаштво БиХ потврдило је да су јутрос у акцији СИПА ухапшени Шемсудин Муминовић (58), Џемо Гаљић (57), Ћамил Ахметовић (55), Расим Омеровић (52), Асим Алић (61), Фадил Мујић (72) и Исмет Мемић (50). Сви се терете за злочине почињене током напада на села у општини Зворник у периоду од 8. октобра 1992. године до 6. јула 1994. године.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић каже да се осумњиченима на терет стављају злочини почињени у периоду од 8. октобра 1992. године до 6. јула 1994. године на подручју Зворника и Сапне.

- У сарадњи са МУП Републике Српске јутрос је у Тузли и Сапни ухапшено седам особа због сумње да су починили ратни злочин. Након криминалистичке обраде осумњичени ће у законском року бити предати Тужилаштву БиХ у даљу надлежност - рекао је Миладиновић.

Припадници тзв. Армије БиХ, које је СИПА ухапсила у Тузли и Сапни, терете се за ратни злочин почињен приликом напада на села у околини Зворника, као и за злочин над заробљеницима у којима је убијено 20 жртава српске националности.

- Осумњичени су као припадници Територијалне одбране и Армије БиХ, учествовали у широком и систематичном нападу на цивилно становништво српске националности на подручју Зворника и околине. Терете се да су учествовали у убиствима, мучењу, односно намерном наношењу снажног физичког или душевног бола, те повредама физичког интегритета или здравља цивилном становништву - саопштило је Тужилаштво БиХ.

У саопштењу се наводи да су почињени злочини резултирали убиствима око 20 Срба.

- Након испитивања осумњичених тужилац ће донети одлуку о даљим активностима у предмету - наводе у Тужилаштву БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)