РИЗИЧНИ ПОКУШАЈИ РУШЕЊА"ДЕЈТОНА": Лавров пренео јасну позицију Москве

С. М.

15. 12. 2020. у 06:30

СВАКИ покушај рушења Дејтонског споразума може изазвати најозбиљније ризике и последице.

РИЗИЧНИ ПОКУШАЈИ РУШЕЊАДЕЈТОНА: Лавров пренео јасну позицију Москве

Фото СРНА

Темељни принципи захтевају да сви проблеми у Босни и Херцеговини буду решени унутрашњим политичким дијалогом, без страног мешања.

Ту јасну поруку Москве пренео је јуче у Источном Сарајеву шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који се састао са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и руководством РС. Став да Москва подржава принципе "Дејтона", Лавров је изнео баш да дан када је пре 25 година потписан тај мировни споразум.

Додик је указао да током договарања није биран баш тај датум, већ је план био да се сусрет организује пре месец дана:

- Хвала Русији на улози коју је имала у долажењу до споразума, али и у подршци имплементацији "Дејтона" свих ових година. .

Лавров је подвукао да Руску Федерацију и Републику Српску вежу блиске и добре везе, као и да се Русија залаже за сарадњу са народима у БиХ. Он је рекао да је сазрело питање о затварању Канцеларије високог представника, уз објашњење да БиХ није потребан међународни протекторат у виду високог представника.

ГОСТУ ИКОНА СТАРА ТРИ ВЕКА

ДОДИК је шефу дипломатије Руске Федерације синоћ поклонио икону у позлати стару 300 година, која је пронађена у Луганску. Он је Лаврову икону уручио током њиховог састанка у седишту Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, којем су присуствовали и други званичници Републике Српске.

Фото СРНА

Шеф руске дипломатије је истакао и да је примљена на знање одлука Српске о војној неутралности, и нагласио да Русија сматра да је та одлука исправна.

Додик је потврдио да постоји спремност да се сарађује са НАТО, али не и интеграција:

- То је наш став јер РС не види добробити од интеграција са НАТО. Питање нашег односа свакако је везано и за позиционирање Србије, њене војне неутралности за коју смо се и ми определили. Наша сарадња са Србијом је веома добра и успешна и одвија се у оквиру наших права предвиђених специјалним везама. И остаје наш став - РС се неће придружити санкцијама против Русије.

Српски члан Председништва БиХ посебно је нагласио да током састанка није тражена никаква подршка за сецесију, као што неки покушавају да прикажу:

- Господине Лавров, наш став је следећи - пошто други део БиХ жели да укине РС, ми само кажемо да у таквој позицији нећемо остати. Мислимо да је то легитимно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)