НЕМА НИ МАРКЕ ЗА ПРОСВЕТАРЕ: У епидемији вируса корона без награде за уложени труд остали запослени у образовању

С. МИШЉЕНОВИЋ

12. 12. 2020. у 09:30

ОКО 20.000 запослених просветара и других радника из образовно-васпитног сектора Републике Српске, остали су у години коју је обележила епидемија корона вируса без било какве награде, накнаде или надокнаде на примања.

НЕМА НИ МАРКЕ ЗА ПРОСВЕТАРЕ: У епидемији вируса корона без награде за уложени труд остали запослени у образовању

Фото Д. Поздеровић

Мимо медицинских радника који су заслужили сваку марку за свој рад, додатни новац на плате у доба короне добили су још и у полицији, Инспекторату РС, Комуналној полицији...

Просветари су остављени са стране и није било говора да се награде. За просвету су били и коментари на почетку епидемије у марту, априлу и мају да раде од куће, и смањеним обимом, па и да немају директан контакт са зараженима, и тако се правдало што су изван круга оних који су добили финансијску награду од 1.000 марака.

Ипак, од септембра просветари су у клупама и раде са ђацима по 12 сати дневно. Поједини учитељи и наставници трче од школе до школе. Чистачице, васпитачице и остали радници, мимо оних који су у учионици, падају од посла да се одржи образовно-васпитни сектор Српске, али и даље нема ни на видику награде за тај сектор.

Јавна тајна је да је просветарима поручено из власти да математика није на њиховој страни, јер ако би се за 20.000 радника исплатила награда од 1.000 марака по човеку, за то би било потребно 20 милиона марака, а то сада буџет РС не може да поднесе!

ОПЦИЈЕ ЗА НАГРАЂИВАЊЕ

ДРАГАН Гњатић додаје и да ако буде воље у Влади РС да се награде просветари то се може урадити и кроз важеће законите прописе.

- Постоји опција да се просветари награде по 10 или 20 одсто на плату, јер раде у отежаним условима или као награду за рад. Ово је све по закону. Људима би значио новац и као знак пажње за све што раде - истиче Гњатић.

Драган Гњатић, председник Синдиката образовања, науке и културе РС, каже за "Новости" да ако просветари нису прва три месеца епидемије били у непосредној опасности од вируса сада су већ више од три месеца константно у контакну са децом и људима.

ЗАХТЕВ Драган Гњатић, Фото Д. Поздеровић

- Просветари, као и техничко осбље падају са ногу од посла да одрже систем образовања. Сви су константно у додиру са стотинама особа на дневном нивоу. Не тражимо ми ни сада 1.000 марака, али желимо да се схвати већ једном колико су послу предани и просветари и сви запослени у образовном сектору РС - истиче Гњатић.

Љубан Бајић, председник Актива директора средњих школа бањалучке регије, каже да су просветари максимално посвећени послу иако и међу њима има много оних који су ризична категорија уколико оболе од короне.

- Многи просветари су у годинама пред пензију. Има међу њима и оних лошијег здравља. Али, ипак, образовни систем не трпи и настава се одвија свакодневно управо захваљујући нашим радницима који нису посустали и изгубили радну етику у овом времену короне - истиче Бајић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)